„Надеждата за българската свобода” - живот и дело на св. Софроний Врачански

03.03.2019 г.
Страница от ръкописа на Неделника” на св. Софроний с автопортрет на автора (pamettanabulgarite.com)
Автор: Марияна Николова, Борислав Аврамов

Празнуването на Освобождението на България тази година във Варна започна на 28 февруари с една изложба в Музея на Възраждането. Тя е с надслов „Надеждата за българската свобода” и е посветена на 280-та годишнина от рождението на св.Софроний Врачански. Животът и дейността на тази бележита личност на българското Възраждане остават някак на заден план днес. Малко хора знаят, че освен двата преписа на Паисиевата „История славяноболгарская”, които е направил, той е съставител и на различни книги с религиозно и нравствено съдържание, сред които е и първата печатна книга на новобългарски език – „Неделник” (1806) – сборник с неделни и празнични проповеди и поучителни слова. Най-известна, разбира се, е автобиографичната му повест „Житие и страдания грешнаго Софрония”. В настоящата експозиция може да се видят ръкописът на „Неделника” с известния автопортрет на автора (предоставен от Регионалния исторически музей – Шумен) и първото печатно издание на сборника от 1806 г. Показана е и подвързия, изработена лично от св. Софроний, част от фонда на Музея на Възраждането – Варна. Още за изложбата прочетете в разговора на Борислав Аврамов с Марияна Николова – главен уредник в музея:

Защо избрахте тази година изложбата да бъде посветена св. Софроний Врачански?

От една страна, много рядко имаме възможност да представим духовник или книжовник, който е толкова ярко изявена личност, толкова разностранна личност, проявяваща такава голяма инициатива не само по отношение на своята книжовна дейност, но и така съпричастна по отношение на съпреживяването на всички перипетии и премеждия, през които българите преминават. Това е един човек, който се стреми по всякакъв начин, особено в края на своя живот, да види българите свободни, или най-малкото да допринесе за тази свобода. От друга страна, през тази година се навършват 280 г. от рождението на св. Софроний Врачански и тази годишнина нямаше как да бъде пренебрегната или засенчена в празнуването на националния ни празник. Затова избрахме в навечерието на 3 март да представим св. Софроний Врачански.

Колко време ще продължи изложбата?

Изложбата ще продължи един месец – до края на месец март. Част от експонатите са ни предоставени от Регионалния исторически музей в Шумен, от Варненска и Великопреславска митрополия и останалата част са от фонда на Музея на Възраждането - Варна

Какво е интересно да се види в изложбата, какво на Вас Ви направи впечатление?

Когато започнахме да събирам материалите за изложбата, останах изненадана, че дейността на Софроний Врачански и почитта към него някак си минава много на заден план в сравнение с останалите ни възрожденци. Дори един Иван Вазов някак си е забравил да го спомене в своята „Епопея”. Споменава Паисий, Бенковски, Левски, всеки, но не и него. Софроний остава някак си много назад. Тогава започнах да търся информация и се оказа, че много автори всъщност са писали за него, но техните произведения са останали встрани от общественото внимание. Например Димитър Попски, негов съвременник, впечатлен от личността му, издава една ода за Софроний. По-късно Доростолският митрополит Иларион, член на Съюза на българските писатели, създава три произведения, посветени на него. Оказа се, че Софроний е една много притегателна личност не само за своите съвременници, но и от днешна гледна точка, много хора искат да се докоснат до него, дори и по този начин, пресъздавайки го в своите творби.

Какъв е редът да се посети изложбата?

Работното време на музея е от 10 до 17 часа, като специално за периода на изложбата ще бъде отворено и в събота, а на 3 март входът ще бъде безплатен.

Още по темата
Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмов празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 г. в сградата на българското училище в града...

Какво се случва в центъра