Молебен за празника на св. Климент Охридски

25.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 ноември за Православната църква е денят на св. Климент Охридски, ученик на светите братя Кирил и Методий, почитан у нас като един от светите Седмочисленици, и първият епископ на Църквата, който служил на български език. При създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” празникът се е чествал по стар стил, затова днес по традиция студентите празнуват на 8 декември (във всички наши университети).

Но днес е патронен празник и за много училища в страната, носещи името на средновековния книжовник. Едно от тях се намира на около 50 м от Духовно-просветния център – „Климент”, както го наричат помежду си учениците – едно от най-популярните и желани училища във Варна. Водени от своя директор, г-н Петко Петков, учителите днес дойдоха в храма „Св. Архангел Михаил”, за да се помолят заедно със свещеника на Бога и на своя небесен покровител за сили и духовна подкрепа в своя нелек труд. Молебена отслужи иконом Василий Шаган, който се поздрави всички за празника и се обърна към тях с  думите:

„Днес, когато се чудим по какъв начин да подхождаме в образователната система, отново сме при извора. Но какво има в извора, има ли изобщо нещо в него и дали се замисляме за извора? Аз мисля, че въпросът за извора е много важен и за вас, учителите, защото в извора един учител може да черпи вдъхновение. Помислете си, че то е най-важното, понякога дори повече от образованието. Защото, ако имаш вдъхновение, можеш да твориш, да надграждаш над това, което си получил, да си част от общото творческо дело на Създателя. Дано Бог да ви дава кураж, да бъдете творчески изявени и свободни в своето нелеко дело, и вдъхновение, да прекрачите класната стая с желание да се раздавате, макар да не е много лесно. Да преподавате не просто знания, а любов към знанията. Да бъдете истински и искрени в своето дело.

Честитим ви днешния празник най-искрено, с любов към вашия патрон, защото св. Климент е личност, която може да вдъхновява всекиго. Имал е толкова много ученици, основал е толкова велика книжовна школа, участвал в превеждането за славяните на Свещеното Писание, на Словото Божие. Може да бъдете горди, че имате такъв патрон, както и Църквата се гордее, че е имала такъв епископ. Да имаш за покровител св. Климент Охридски, означава да вярваш в учителското дело и да го вършиш с достойнство и любов. Човек може да обича учителското дело само когато е узрял до степен да иска да сподели себе си с другите.

Да, днешните деца са различни, но въпреки всичко са прекрасни и може би в своята различност са много по-търсещи, отколкото сме били ние. Във вашите ръце е да отговаряте на тяхното любопитство без да ги спирате в желанието им да познаят това, което искат да познаят. Да вдъхновите тези, които са готови да слушат, а покрай тях може да се заразят и другите. И затова нека без носталгия по миналота, а с благодарност за това, което имаме, да се молим на Бога за вашето велико дело и и св. Климент да ви вдъхновява  да имате куража да сте творци на вашата учителска нива.”

Още от Събития

Младежки форум – Каварна 2022

25.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

От 2 до 4 септември в гр. Каварна ще се проведе поредният модул от Летния младежки форум-2022, организиран от „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. Тема на форума - Основите на нашата вяра...

Изложба „Светите икони” се открива в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна

12.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони”. Със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия...

Да възпеем Майката на света

01.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Тези думи чуваме в Молебния канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия пост. Каним всички да се присъединят към това умилително молитвено последование. (График на богослуженията)

Какво се случва в центъра