Молебен за празника на св. Климент Охридски

25.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 ноември за Православната църква е денят на св. Климент Охридски, ученик на светите братя Кирил и Методий, почитан у нас като един от светите Седмочисленици, и първият епископ на Църквата, който служил на български език. При създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” празникът се е чествал по стар стил, затова днес по традиция студентите празнуват на 8 декември (във всички наши университети).

Но днес е патронен празник и за много училища в страната, носещи името на средновековния книжовник. Едно от тях се намира на около 50 м от Духовно-просветния център – „Климент”, както го наричат помежду си учениците – едно от най-популярните и желани училища във Варна. Водени от своя директор, г-н Петко Петков, учителите днес дойдоха в храма „Св. Архангел Михаил”, за да се помолят заедно със свещеника на Бога и на своя небесен покровител за сили и духовна подкрепа в своя нелек труд. Молебена отслужи иконом Василий Шаган, който се поздрави всички за празника и се обърна към тях с  думите:

„Днес, когато се чудим по какъв начин да подхождаме в образователната система, отново сме при извора. Но какво има в извора, има ли изобщо нещо в него и дали се замисляме за извора? Аз мисля, че въпросът за извора е много важен и за вас, учителите, защото в извора един учител може да черпи вдъхновение. Помислете си, че то е най-важното, понякога дори повече от образованието. Защото, ако имаш вдъхновение, можеш да твориш, да надграждаш над това, което си получил, да си част от общото творческо дело на Създателя. Дано Бог да ви дава кураж, да бъдете творчески изявени и свободни в своето нелеко дело, и вдъхновение, да прекрачите класната стая с желание да се раздавате, макар да не е много лесно. Да преподавате не просто знания, а любов към знанията. Да бъдете истински и искрени в своето дело.

Честитим ви днешния празник най-искрено, с любов към вашия патрон, защото св. Климент е личност, която може да вдъхновява всекиго. Имал е толкова много ученици, основал е толкова велика книжовна школа, участвал в превеждането за славяните на Свещеното Писание, на Словото Божие. Може да бъдете горди, че имате такъв патрон, както и Църквата се гордее, че е имала такъв епископ. Да имаш за покровител св. Климент Охридски, означава да вярваш в учителското дело и да го вършиш с достойнство и любов. Човек може да обича учителското дело само когато е узрял до степен да иска да сподели себе си с другите.

Да, днешните деца са различни, но въпреки всичко са прекрасни и може би в своята различност са много по-търсещи, отколкото сме били ние. Във вашите ръце е да отговаряте на тяхното любопитство без да ги спирате в желанието им да познаят това, което искат да познаят. Да вдъхновите тези, които са готови да слушат, а покрай тях може да се заразят и другите. И затова нека без носталгия по миналота, а с благодарност за това, което имаме, да се молим на Бога за вашето велико дело и и св. Климент да ви вдъхновява  да имате куража да сте творци на вашата учителска нива.”

Още от Събития

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Работното време и богослужения в празничните дни

28.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Информация за богослуженията в храм „Св. Николай Чудотворец” и работното време на Духовно-просветния център в празничните дни. График за възстановяване на дейностите в центъра...

Рождество Христово – 2022

26.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Заедно за празника. Финал на милосърдната инициатива храм „Енорийска задружност” и други моменти от празника на Христовото рождество в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)