Младежко поклонническо пътуване до Троянския манастир

19.11.2018 г.
Богородице Дево... - пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица
Автор: Борислав Аврамов

На 17 и 18 ноември 25 деца и младежи на възраст от 10 до 23 години предприеха поклонническо пътуване до Троянския манастир. Пътуването беше организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с финансовата подкрепа на Дирекция „Образование” на Община Варна и на Църковното настоятелство при морския храм „Св. Николай Чудотворец”. Ръководител на поклонническата група беше отец Василий Шаган. С групата пътуваха психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, които помагаха за взаимното опознаване и сплотяване на всички участници.

Пътят на поклонниците минаваше през третата българска столица. Там те посетиха два исторически храма – „Св. 40 мъченици” и „Св. Петър и Павел”. В първия младежите видяха колоната на хан Омуртаг, колоната на Иван Асен II и колоната на хан Крум. От кратката беседа научиха за историческото значение на тази църква за приемствеността между Първото, Второто и Третото българско царство. В храм „Св. св. Петър Павел” отец Василий Шаган запозна участниците в поклонническото пътуване с устройството на православния храм и  с основните моменти на главното богослужение на църквата – светата Литургия.

Към 16.30 ч. групата пристигна в Троянския манастир. На портите на манастира младежите бяха посрещнати от самия игумен на манастира Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. След настаняването всички се събраха в храма на манастира пред погледа на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица и изслушаха разказа на йеромонах Стефан за историята на светата обител от създаването й до днес. После младежите посетиха музея на манастира и участваха молитвено във вечерното богослужение. След вечерята се проведе кратка беседа с  отец Василий на тема „Животът като общение: семейството, манастирът и църквата”.

Рано в неделния ден всички участници в поклонническото пътуване се събраха в храма за участие във Възкресната утреня и светата Литургия. По благословение на игумена на манастира Величкия епископ Сионий всички ученици участваха в светата служба: някой се изповядаха и причастиха, други помагаха в олтара, а всички участваха като свещоносци по време на Малкия и на Великия вход. След Литургията младите хора поздравиха с песнопение епископ Сионий по случай неговия рожден ден и групата отпътува за Врана.

Два дни на опознаване, сближаване и допир до българската история и духовност минаха неусетно, но всеки ще запази свой спомен в сърцето си.

Скоро и ВИДЕО.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, март 2019

13.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат третият брой на „Алтернатива” за 2019 г. Темата на броя – Благовещението е диалог – отвежда както към очаквания празник на Пресвета Богородица, така и към същността на започналия пост...

Открит урок по история в навечерието на празника

01.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на 3 март с открит урок, посветен на Освобождението на България, в Духовно-просветния център гостуваха ученици (от 9 и 11 кл.) и учители от ПГ по електротехника. Тук, където споменът за епохата на Възраждането е по-осезаем...

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Какво се случва в центъра