Младежко поклонническо пътуване до Троянския манастир

19.11.2018 г.
Богородице Дево... - пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица
Автор: Борислав Аврамов

На 17 и 18 ноември 25 деца и младежи на възраст от 10 до 23 години предприеха поклонническо пътуване до Троянския манастир. Пътуването беше организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с финансовата подкрепа на Дирекция „Образование” на Община Варна и на Църковното настоятелство при морския храм „Св. Николай Чудотворец”. Ръководител на поклонническата група беше отец Василий Шаган. С групата пътуваха психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, които помагаха за взаимното опознаване и сплотяване на всички участници.

Пътят на поклонниците минаваше през третата българска столица. Там те посетиха два исторически храма – „Св. 40 мъченици” и „Св. Петър и Павел”. В първия младежите видяха колоната на хан Омуртаг, колоната на Иван Асен II и колоната на хан Крум. От кратката беседа научиха за историческото значение на тази църква за приемствеността между Първото, Второто и Третото българско царство. В храм „Св. св. Петър Павел” отец Василий Шаган запозна участниците в поклонническото пътуване с устройството на православния храм и  с основните моменти на главното богослужение на църквата – светата Литургия.

Към 16.30 ч. групата пристигна в Троянския манастир. На портите на манастира младежите бяха посрещнати от самия игумен на манастира Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. След настаняването всички се събраха в храма на манастира пред погледа на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица и изслушаха разказа на йеромонах Стефан за историята на светата обител от създаването й до днес. После младежите посетиха музея на манастира и участваха молитвено във вечерното богослужение. След вечерята се проведе кратка беседа с  отец Василий на тема „Животът като общение: семейството, манастирът и църквата”.

Рано в неделния ден всички участници в поклонническото пътуване се събраха в храма за участие във Възкресната утреня и светата Литургия. По благословение на игумена на манастира Величкия епископ Сионий всички ученици участваха в светата служба: някой се изповядаха и причастиха, други помагаха в олтара, а всички участваха като свещоносци по време на Малкия и на Великия вход. След Литургията младите хора поздравиха с песнопение епископ Сионий по случай неговия рожден ден и групата отпътува за Врана.

Два дни на опознаване, сближаване и допир до българската история и духовност минаха неусетно, но всеки ще запази свой спомен в сърцето си.

Скоро и ВИДЕО.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Младежко пътуване до Патлейна и Велики Преслав

24.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 1 октомври Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна организира младежко пътуване до манастира „Св. Пантелеймон” в Патлейна и гр. Велики Преслав. Подробности за участие и записване - в статията...

Алтернатива – септември, 2022

22.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В септемврийският брой на „Алтернатива” продължава темата за духовния живот, как да живее християнина и как да служи. Спомняме си и за новпреставилия се отец Илия Попов, на 29 август се изпълниха 40 дни от неговата кончина...

Да изпишеш Архангел

01.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Да изпишеш образа на Архангел Михаил, спазвайки всички канони и техники в иконографията, и то за 10 дни – възможно ли е? С тази амбициозна задачи се заеха участниците в Третия мастър клас по иконопис за деца, тази година посветен на образа на св. Архангел Михаил...

Какво се случва в центъра