Младежко поклонническо пътуване до Бачковския манастир

04.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 2 и 3 ноември 25 младежи се включиха в поклонническо пътуване до Бачковския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Дирекция „Младежки дейности” на Община Варна. Част от младежите бяха вече участвали в дейностите на Младежкия форум към Духовно-просветния център, а други бяха техни познати, привлечени от идеята и възможността да задълбочат своите познания за българската история, традиции и християнската вяра. Ръководител на групата беше Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска митрополия. С групата пътуваха психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, които помагаха за взаимното опознаване и сплотяване на всички участници в пътуването.

Преди крайната цел по пътя младежите посетиха гр. Пловдив. Там, в централната част всички имаха възможност да се докоснат до античността, разглеждайки новите разкопки и макета на огромния стадион, останал под града на тепетата. След това младежите разгледаха три исторически храма – митрополитския храм „Св. Марина”, разположен в двора на Пловдивската света митрополия, и катедралния храм „Св. Успение Богородично” и храм „Св. Николай Чудотворец в стария град. В тази кратка екскурзия групата беше съпровождана от Енчо Тилев от Пловдив, приятел на Духовно-просветния център. И той, и местните свещеници разказаха на младежите историята на храмвете, както и за светините, пазени в тях. След кратка фото сесия на фона на панорамната гледка към тепетата на Пловдив групата отпътува за Бачковския манастир.

След настаняването в манастира младежите се поклониха на чудотворната икона на Пресвета Богородица и разгледаха стенописите в новата трапезария, в чието изписване участва бащата на двама от младежите.  След общата вечеря се проведе станалото вече традиция за младежите от форума „вечерно споделяне” – всеки преценява какво иска да каже на останалите, с какво ще запомни изминалия ден, какво му е допаднало или не. В споделянето участва и екипът от възрастни, което допълнително помага за сплотяването на групата.

На следващия ден младежите имаха възможност да участват в неделната св. Литургия, малка група от тях дори се изповядаха и причастиха със светите Дарове, а други помагаха в олтара. След службата групата посети музея на манастира и след общия обяд потегли към Варна. В края на пътуването в автобуса отново всеки получи възможност да сподели мнението си с останалите. Радостното за нас беше, че всички определяха тези два дни като крайно недостатъчни, но със сигурност всеки ще запази свой спомен в сърцето си.

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра