Младежко пътуване до Патлейна и Велики Преслав

24.09.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Учебната година започна и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна продължават дейностите по проекта „Първо българско училище във Варна. На 1 октомври се организира поредното събитие по този проект – пътуване до манастира „Св. Пантелеймон” в Патлейна и гр. Велики Преслав. В него могат да участват младежи от 13 до 18 г. от Варненска и Великопреславска епархия.

До обяд младежите ще бъдат гости на отец Константин, игумен на манастира „Св. Пантелеймон” в Патлейна. Ще се разходят до руините на манастира, където е бил при построяването му през IX век, и ще разгледат останките на храма. А докато обядват в манастирската трапезария, ще побеседват с йеромонах Константин.

След това пътуването ще продължи до старата ни столица Велики Преслав. Първо ще разгледаме крепостта, дворците и, разбира се, Кръглата златна църква на древния Преслав, а след това в музея ще чуем и подробна беседа за всичко видяно.

Пътуването е безплатно. Срок за записване на желаещите - от 26.09 (понеделник) до 29.09 (четвъртък) на тел. 052 619 691 от 9.30 до 17.00 ч. или на email: arhangel.bg@abv.bg, до изчерпване на местата в автобуса.

Дейностите по проекта „Първо българско училище във Варна” се организират с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

04.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Откриване на изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята”

20.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С участие на хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Къде: Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна, ул. "27 юли" № 9. Кога: 21 ноември от 12:30 ч.

Празнична програма за Въведение Богородично в Духовно-просветния център

18.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава Въведение Богородично и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” също тече подготовката за празника. Да отдадем почит на Божията Майка и да се погрижим и за духовната храна...

Какво се случва в центъра