Духовно просветен център

Младежки музикален семинар - 2021

13.09.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Летните младежки дейности на Духовно-просветния център завършиха, и това се случи отново в Каварна, където и започнаха (вж. Тук). В началото на септември (31.08 – 03.09) там се проведе второто издание на Младежкия музикален семинар, чиято основна цел е чрез музика и песни на християнска тема младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра. Тази година в него се включиха 15 младежи, с нужните умения и интерес към тематиката на семинара. Заниманията се провеждаха в храм „Успение Богородично” в града, а музикални ръководители на форума бяха Кичка Христова и Тодор Тодоров.

Голяма част от групата за първа година участваха в дейностите на Духовно-просветния център, затова в първия ден с интерес разучаваха песните от предишните издания на форума – „Наша вяра”, „Говори ми, Боже”, „Небесни деца”. Заниманието водеше г-жа Кичка Христова – учител по български език и литература, но в същото време и изпълнител на народни песни, и вокален педагог и диригент на няколко фолклорни групи във Варна. Макар и за няколко часа, прекарани с младежите, тя успя да приложи своя богат опит в хоровото пеене и да извлече максималното от възможностите на групата. Разбира се, срещите ни с г-жа Христова ще продължат и се надяваме да се сбъдне пожеланието ѝ, един ден да види нашите младежи на сцената на фестивала за църковна музика в Попово.

Във втория и третия ден (1 и 2 септември) музикален ръководител на форума беше г-н Тодор Тодоров, псалт в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”, и съответно заниманията бяха посветени на източното църковно пеене. Но преди да започне обучението на 1 септември, денят за младежите започна по необичаен начин.

В началото на Църковната нова година с литийно шествие, водено от отец Василий Селемет, те се изкачиха на хълма Чиракмана край Каварна, и в основите на древната базилика „Свети безсребреници Козма и Дамян” беше отслужен молебен и водосвет. Отец Василий благодари на младежите за молитвеното участие и им пожела мир и радост и нито ден изолация през наближаващата учебна година.

След закуската на двора всички се събраха в храма и в кратка беседа нашият сътрудник Борислав Аврамов им разказа за устройството на православния храм, а също така и как постепенно богослужението се формира и развива до сегашния вид на светата Божествена Литургия, и какъв е смисълът на всяка нейна част. Темата на беседата, разбира се, не беше случайна. Тя подготви младежите за заниманията по църковно пеене, което тази година беше фокусирано на антифоните в Литургията.

Малко по-късно започна същинската работа под ръководството наг-н Тодор Тодоров. В своя увод към темата той каза: 
Музиката е много важна в живота на човека. Човек е създаден като творческа личност – по образ и подобие на своя Творец. Музиката е един от начините той да изразява себе си, своите чувства. Музиката намира място и в църковното богослужение, за да изрази религиозните чувства на човека – там тя се ражда от молитвата и е предназначена за молитва. В източната църковна традиция е прието, че човешкият глас е най-съвършеният инструмент за възхвала на Бога, и затова тази традиция се развива без използване на музикални инструменти. Освен това източното църковно пеене е едногласно, при него няма наслагване на хармонии, и това помага на молещия се да се концентрира и да не се разсейва от мелодията. Задачата на песнопенията е да подпомогнат духовно човека, да го настроят молитвено, да го примирят с Бога и да го доближат към Него. А задачата на певеца е да бъде така подготвен, че да може да предаде това молитвено настроение на песнопението. Затова самият той трябва да се старае да бъде изряден духовно и с подобаващо вътрешно устроение – покайно и смирено – да пристъпва към певницата.

В практическите занимания в този и следващия ден под негово ръководство младежите разучиха антифоните, както и други фрази и възгласи, с които певците отговарят на дякона и свещеника по време на Литургията от името на събралия се народ. Така, в личен опит, те имаха възможност да усетят особеностите на псалтикийното пеене, научиха се да разчитат и произнасят изписаните на църковно-славянски език текстове на песнопенията, разгледаха и богослужебните книги, които се използват всеки ден в храма по време на службите. В хода на обучението не само текстовете на Литургията им станаха по-ясни и познати, а и смисълът на самото богослужение. Затова се надяваме, че когато отново отидат в храма, ще подходят към случващото се по-осъзнато, а кой знае, може да се решат и да помагат на певницата.

В последния ден (03.09) много от младежите служиха заедно с о. Василий по време на утренята, а в края на службата той се обърна към тях с думите: 
Благодаря ви за молитвеното участие в службата. Надявам се това, което споделихте и направихте заедно в тези дни – и молитвата, и възхождението и поклонението на древните светини, и паметта на светиите, които почетохме, и молебенът в началото на Църковната нова година – ще ви бъдат духовна подкрепа и през започващата учебна година. Сега това е вашият труд – да седите на чина и да учите. Това е етап в живота – утре вече няма да е така. Сега полагате усилия и ви се иска всичко да мине бързо и лесно, но по-добре всичко да е в своето време и както трябва, защото това ще отмине и ще дойдат другите отговорности. На добър час и до нови срещи!

Естествено, програмата на форума имаше и развлекателна част – на плажа – и преживяното там също ще остане в спомените задълго, ще останат приятелствата и желанието това започнало общуване да продължи. Разбираме ги, защото същото усещаме, и ние и нямаме търпение да се срещнем с тях отново, за да споделим взаимно своя опит. 
Снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Страхът и душата

16.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В програмата „Съпричастност”, в която тази година говорим за страстите и за страховете, които възпрепятстват нашето общение с ближните и с Бога, добавяме още една тема от срещите на живо в Духовно-просветния център - Страхът и душата. Заповядайте - 17 септември 2021 г.

Алтернатива - септември, 2021

03.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой (263) на „Алтернатива”. В началото на църковната нова година темата на броя насочва вниманието ни към нуждата да преосмислим своя духовен живот...

Завърши иконописният мастър клас за деца „Образът на Иисус Христос”

30.08.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отговорно и трудно е да рисуваш образа на Христос. Често дори опитните иконописци се притесняват да пристъпят към Неговия образ. На 29 август бяха осветени иконите на младите иконописци от майсторския клас „Образът на Иисус Христос”...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори