Духовно просветен център

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - финал 2020 г.

31.12.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Още един от проектите, по които работихме в Духовно-просветния център през 2020 г., приключи онлайн. След финалните презентации на фотокурса в последния ден на ноември, също дистанционно (вж. Още), на 22 декември се проведе финалът на Младежкия ораторски форум. Тази година в него се включиха само три варненски гимназии – Първа ЕГ, Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”– общо 22 млади оратори от втора възрастова група (10-12 клас). 9 от тях – победителите от училищните кръгове (които също се бяха провели дистанционно) достигнаха до финалния кръг.

Според регламента, всеки от участниците беше подготвил две речи. Общата тема, зададена от нас, тази година беше: 150 години Българска екзархия. Защо е важно това събитие и далри е само част от църковната история? (вж. Още) А втората реч на ораторите обикновено е по тема, която ги вълнува и смятат, че е важно да я споделят и с другите. Очаквано, реалността, в която живяхме през тази необичайна година, намери отражение и интерпретация и на ораторския форум. Имаше речи за изолацията, за дистанционното обучение, за агресията и свободата на словото в социалните мрежи, за глобалното затопляне и необходимостта да се вземат спешни мерки, и разбира се, не беше забравена вдъхновяващата и преобразяваща сила на любовта...

Получените видеоклипове с речите на ораторите бяха изгледани от журито. Тази година то беше в състав: председател - иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център, и членове – доц. Бойчо Бойчев, философ, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, и Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център.

Първите две призови места журито определи за финалистките от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” – първото място за Деница Маринова от 12 кл., а второто за Рада Колева от 10 кл. Третото място зае Калоян Георгиев (10 кл.) от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”.

И тъй като в тазгодишния неприсъствен формат нямаше как да бъдат излъчени победители на участниците и на публиката, журито присъди три поощрителни награди: Симеон Симов (11 кл.) и Емануела Димитрова (10 кл.) от Първа ЕГ и Бирсен Халил (10 кл.) от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”.

Освен част от наградния фонд на форума за своето участие във финалния кръг всеки от отличените ученици получи грамота със знака на Ораторския форум и последния брой на младежкото издание „Алтернатива”.

Благодарим и на всички младежи, които приеха предизвикателството и се включиха в това по-особено издание на ораторския форум, а също така благодарим и на учителите, които им помогнаха в подготовката и организираха училищните кръгове.
До нови срещи в следващото издание през 2021 г. И дай Боже, то да е на живо!

Откъси от речите на ораторите – скоро Тук

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

„Алтернатива” стана на 20 години

15.01.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Странното е, а донякъде и тъжно, че 20 години по-късно светът не спира да предлага своите „алтернативи”, а човекът – да се лута, заблуден и отдалечен от единствената. Оказва се, че темите от първите броеве на изданието продължават да са актуални...

Доставка на православни книги

05.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че в книжарница „Благослов” има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Алтернатива - декември, 2020

04.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на последния брой за тази година е в императив – Иди и ти прави също така (Лука 10:37) – и може би неслучайно. В подбраните статии има много призиви. Призиви, които наложи реалността на изтичащата 2020 година...

Какво се случва в центъра