Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен 2019

29.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Петото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” продължава. В ход са училищните кръгове на есенното издание, в което се включват ученици от втора възрастова група (10 - 12 клас). Те показват своето ораторско майсторство по познатия регламент, а победителите се явяват на финалния кръг в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”.

Първият училищен кръг се проведе Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” на 27 ноември. След тях на 29 –ти се изявиха ораторите в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. В същия ден премериха своето майсторство и младежите от Школата по гражданско образование „Детски и младежки парламент - Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК Варна. На 2 декември е училищния кръг в Първа ЕГ, а на 4 и 9 декември ще чуем словото на момчетата и момичетата от СУХНИ „Константин Преславски” и от ПГ по електротехника.

Както и в лятното издание, младите оратори се представят с две речи – едната на свободна тема, а другата – по темата, зададена от нас: „Можем ли да бъдем милосърдни?”. Да, продължаваме да питаме младите хора за света около нас, за реалността, в която живеят и те. Доколко сме съпричастни към живота на хората край нас, как можем да проявим тази съпричастност и правим ли го? За някои милосърдието е чувство, за други то непременно се свързва с дела. Едни смятат, че си струва да вършим добри дела, за да получим и ние добро, а за други истинското милосърдие е, когато не очакваш нищо в замяна. Различни позиции, но във всяка една виждаме житейската философия на младо поколение днес и, повярвайте, то в никакъв случай не е равнодушно... Разбира се, втората реч е на свободна тема и тъкмо с нея победителите в училищните кръгове ще се явят на финала. А от това, което чухме дотук, се очертава оспорвано състезание. Ще видим. Заповядайте и вие - 10 декември от 14 ч. в Духовно-просветния център.
Пожелаваме успех на всички!

Ораторският форум се осъществява с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Видео от предишните издания на Ораторския форум може да видите в Youtube канала на Архангел.бг.

Още по темата
Още от Коментар

Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Беседа с гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Записът е от 24 април 2024 г. в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Какво се случва в центъра