Духовно просветен център

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - лято 2019

31.05.2019 г.
Архив-2018 (arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Започна петото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. В него могат да се включат ученици от варненските гимназии и да покажат своето ораторско майсторство по познатия регламент, по който протичат първо училищните кръгове, а след това и финалът. От 2018 г. форумът има два сезона – летен (за първа възрастова група – 8 и 9 кл.) и есенен (за втора възрастова група – 10, 11 и 12 кл.).

Първият училищен кръг тази година се проведе на 29 май в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Седем млади оратори представиха своите речи – едната на свободна тема, а другата – по темата, зададена от нас: „Можем ли да бъдем милосърдни?”. С тази тема решихме да насочим вниманието на младите хора към реалността, в която живеем, от която като  че ли все повече се ограждаме, а така изгубваме и способността да сме съпричастни към живота на хората около нас, както в трудностите, така и в радостите. Виртуалната реалност днес с все по-голяма сила въздейства и привлича възприятията ни, но в нея няма истински живот и съответно няма място за думи като милосърдие... Ще видим какво мислят младите.

Предстоят ни още училищни кръгове. Ще се радваме да има оратори и от други училища, които досега не са участвали. Все още може да се подготвите и да ни поканите на училищния кръг във вашето училище, а победителите ще имат право да се явят на финалното общоградско състезание в края на юни.
Пожелаваме успех на всички!

Ораторският форум се осъществява с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Видео от предишните издания на Ораторския форум може да видите в Youtube канала на Архангел.бг.

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Божествена света Литургия.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

07.11.2020 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмовия празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 година на първи етаж на българското училище в града...

Нощ на литературата - 2020 във Варна

04.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 7 октомври Духовно-просветният център ще бъде едно от пространствата в Нощта на литературата във Варна. На ул. „27 юли“ № 9 ще бъде разположено Читателско гнездо на Северна Македония. Избраният откъс е от романа „Излязох” на отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на МПЦ.

Какво се случва в центъра