Младежки ораторски форум – 2018. Финал втора възрастова група

13.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Училищните кръгове на есенното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” приключват. Дойде време и финалистите от втората възрастова група да премерят сили в ораторското майсторство. Това ще се случи на 17 декември (понеделник) от 14.30 часа в залата на Духовно-просветния център.

В есенния кръг на форума задължителната тема беше Свети Йоан Рилски. В навечерието на  550-та годишнина от пренасянето на мощите на Рилския чудотворец от Търново в Рилската света обител решихме да видим какво знаят младите днес за личността и делото на светия преподобен. В четирите училища, които се включиха тази година във форума, чухме различни гледни точки, но все пак повечето от участниците подчертаха важната роля, която Рилският чудотворец има в нашата история като основател на Рилския манастир, пазител на българското и обединител на народа ни.

Темата за втората си реч, според регламента, младите оратори бяха избрали сами. Всяка година по тази втора тема обикновено разбираме какво вълнува младите хора днес – Какво е любовта, Технологиите – ползи и негативи, Какво е за нас Левски днес, Светът на съвременните млади, Какво означава проблем, Мястото на фантастиката в съвременната литература, Черен петък – капитализъм и конкуматрско общество, но също така и Суеверията и талисманите и „За” марихуаната.

На финала всеки от участниците ще представи само една от двете речи, с които е победил на училищния кръг. Очакваме всички, да представят и защитят своята позиция в понеделник, а също така и публика, която да ги подкрепи в тази смела крачка. Успех на всички!

Видеозаписи от минали издания на форума - в YouTube канала на сайта – Архангел.бг Варна и снимки в Галерията -  2018(1), 2017, 2016, 2015

Още по темата
Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмов празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 г. в сградата на българското училище в града...

Какво се случва в центъра