Младежки музикален семинар в Каварна

13.09.2020 г.
Автор: Архангел.бг

От 9 до 11 септември, се проведе втората част на Летния младежки форум-2020.
След като в началото на август участваха в поклонническия поход „Рилския Чудотворец”, сега младежите имаха възможност да се включат в Музикален семинар в гр. Каварна. Разбира се, желание за това заявиха тези от тях, които имат нужните умения и интерес към тематиката на семинара - общо 18 младежи. Заниманията се провеждаха в храм „Успение Богородично”, а музикални ръководители на семинара бяха Милена Петрова и Тодор Тодоров.

Избрахме този формат неслучайно. Общувайки с младежите през изминалото време, забелязахме колко по-лесно чрез музиката и песните те се приобщават към нашите традиции, към нашата култура, към нашата вяра. Тълкувайки текстовете с помощта на нашия сътрудник Борислав Аврамов, младежите се докосват и до словото Божие. Така на този семинар те научиха какво представляват псалмите, кой ги е създал и по какъв повод, а освен това си припомниха и притчата за блудния син от Христовото Евангелие.

С Милена Петрова младежите се познават от обученията, които провежда с тях като психолог, но този път я видяха в друго амплоа – на музикант. Заедно те отработиха изпълненията на песните от предишните издания на форума – „Наша вяра”, „Говори ми, Боже”, „Небесни деца”, „Подвига на св. Йоан Рилски”, но разучиха и две нови песни. „Завръщането на блудния син” със своя темп и ритъм накара младежите да почувстват радостта, която цари, когато блудният син се връща в дома на баща си, но и дълбокото покаяние, с което е съпроводено това завръщане. В същото време мелодията по псалм 120 ги накара да усетят мъката на поробения Божи народ, тежестта на живота в робство и единствената утеха, която идва от Бога.

Вторият ден на форума беше посветен на източното църковно пеене. В света на това църковно изкуство младежите се потопиха под ръководството на Тодор Тодоров, псалт в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”. Църковната музика – каза той в своята беседа – е част от нашето културно наследство, но има нещо, което я отличава от всяка друга музика. В светската музика преобладаващ елемент са емоциите, мислите на човека под влияние на някаква емоция, тоест тя изразява това моментно състояние на човека. А в църковната музика обратно, стремежът е тя да помогне да се избягват и преодоляват тези емоционални и импулсивни настроения, които увличат сърцето ни, и да се стигне до нещо друго – до молитвата, която е основната ни връзка с Бога. Църковната музика е плод на молитвата и предназначена за молитва, тоест тя подпомага текста на молитвата, като го облича в мелодия, която никога не е произволна, а му подхожда и го подкрепя. Мелодията също трябва да бъде смирена, красива, възвишена като молитва.

В практическите занимания с г-н Тодоров младежите имаха възможност да усетят особеностите на псалтикийното пеене, които го отличават сред музикалните изкуства дори с начина на нотирането му. Разбира се, нямаше време да се научат да четат този тип нотация, но разучиха няколко песнопения – „Святий Боже”, „Благословен еси, Господи”, „Взбранной воеводе”. Последното дори имаха възможност да изпълнят пред публика – на акатиста пред иконата на Пресвета Богородица Спорителница на житата, който се отслужва в петък в едноименния храм в Каварна.

С този своеобразен дебют завърши музикалният младежки семинар, а на изпроводяк домакинът, отец Василий Селемет, се обърна към тях с думите:

Благодаря ви за вашето желание и старание, което проявихте в тези дни на общуване. Дай Боже, по молитвите на Пресвета Богородица, за възхвала на която служихме сега този акатист, това да е едно начало и Бог да ви помага в пътя. Когато човек се старае в молитвата, в оранта, в жътвата, във всяка една работа, ние всъщност благодарим на Бога. Сега ви предстои и още едно ново начало – началото на учебната нова година, в коeто ви пожелавам успехи и на добър час!

Естествено, през тези три дни имаше време и за приключения на плажа, и за практика по фотография, дори за нощни снимки на н. Калиакра (част от младежите бяха от фотокурса „Вярата на фокус”), но главното, което ни събра, беше музиката като начин да изразим вярата си и да общуваме помежду си и с Бога.

Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Снимки от събитието – скоро в Галерията

Още по темата
Още от Коментар

Защо честваме св. Архангел Михаил?

07.11.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Защо отдаваме такава почит на св. Архангел Михаил? Ако чествахме някой свят човек, е нормално – защото искаме да му подражаваме, да станем като него... Ала защо искаме да бъдем като Архангел Михаил, след като той е Архангел – небесна сила?

Не е ли по-достойно да изкараме празника на будителите като си задаваме въпроси, а не като повтаряме готови отговори?

01.11.2021 г. | Бойчо Бойчев | Коментар

За този ден, за будителите и за тяхното дело, е казано и написано толкова много, че сякаш всяко ново казване и писане са обречени да останат в руслото на омръзналия ни приповдигнат тон. Баналните високопарни изрази, заучена празничност на „официалните лица”...

Зографските мъченици, етюд

10.10.2021 г. | Благой Бойчев | Коментар

Ако тези монаси дойдат сега, дали ще видят в мен тази радост, която ни завещаха, или ще срещнат само злоба, отчуждение и малодушие. И това ли искат да видят зографските мъченици – как ние защитаваме православието с омразата си към другите и мислим това за любов към Бога?...

Какво се случва в центъра