Мисията на църквата е да направи вярата жива в живота на хората

13.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Интервю на о. Василий Шаган с о. Грегори Десмарас, американски православен свещеник, за Православието в Америка днес, за културата в църквата и църквата в културата на народите, за мисията на църквата в света днес, за общността в църквата и литургията като общо дело и жив пример за пълнотата на вярата. 03.10.2018, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Превод - Мария Иванова.

о. Грегори Десмарас: Литургията е молитвата на Църквата. Общността, която я извършва, е живият пример, който можем да дадем на света като проповед. Това, че сме живи, истински. Пълнотата на вярата е в Православната църква и всеки човек може да получи тази пълнота, без да бъде грък, българин, румънец и т.н. Нашата мисия е със своя личен пример да поканим хората да станат част от тази жива общност и също да получат даровете… Литургията е централният акт на нашата вяра, там изразяваме молитвите си и благодарността си, и го правим заедно, като общност, тя е общо дело. Тя не е спорт, който да гледаме, в нея участваме. Дори с малки неща, като „Господи, помилуй” (…) Литургията не е само да изразим благодарност, но и да погледнем внимателно в себе си. Така всеки разбира степента на готовност, до която той е достигнал. Ние никога не сми напълно готови да приемем даровете, но ги приемаме даром за добро здраве на тялото и на дух. Бог винаги е давал на хората в нужда, Той не е искал доказателства (…)

Забързаният живот е дяволът в света днес. Трябва да поощряваме хората да спират. Но когато спрат, тук да намерят нещо ценно за тях… Преди да стана православен свещеник, бях музикант в католическа църква и осъзнах какво е да участваш в Литургията. И първото нещо, което направих, когато започнах да служа в моята малка енория, беше да предложа на всички да участват в песнопенията. Постепенно, от по-простото към по-сложното. И днес почти цялата Литургия се изпълнява от хората. Те знаят, че участват… Това е ключът. Хората днес не искат да са поставени някъде настрана, те искат да са в центъра на събитието. И това не е нещо ново в църквата, това е бил животът в ранната църква. (…)

Днес хората не намират ценното и същината в църквата и затова се устремяват към комерсиалните неща. Затова и мисията на църквата е: да направи вярата жива в живота на хората (…)

Още по темата
Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра