Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Тя е средна на ръст или, както казват другите – с ръст малко над средния; със златиста коса, с бистри очи, със зеници – сякаш с цвят на маслина; с дъговидни умерено черни вежди, продълговат нос; с цъфтящи сладкодумни устни; лицето Й не е нито кръгло, нито остро, а малко продълговато; ръцете и пръстите Й са дълги” – така описва църковният историк Никифор Калист външния вид на Пресвета Богородица. А свети Амвросий Медиолански допълва описанието с Нейните нравствени качества: „Тя била Девица не само по тяло, но и по душа: смирена по сърце, внимателна в думите, благоразумна, немногословна, любителка на четенето... трудолюбива, целомъдрена в речта. За нея било правило - никога не оскърбявай, на всички да желае добро, да уважава по-старшите, да не завижда на равните, да избягва самохвалството, да бъде здравомислеща, да обича добродетелта. Кога, макар и само с изражение на лицето, е обиждала родителите Си? Кога е била в несъгласие с близките Си? Кога се е възгордяла пред скромен човек, кога се е присмяла на слаб, кога се е отвърнала от беден? При Нея нямало нищо сурово в очите, нищо необмислено в думите, нищо неприлично в действията. Движенията били скромни, походката – тиха, гласът – равен. Така че телесният ѝ вид бил израз на душата Й, олицетворение на чистотата”.

Тъкмо този образ на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца, който започна на 12 август в Духовно-просветния център. 21 момичета и едно момче са записалите се в първото издание на този мастър клас, които под напътствията на иконописците Диян и Илка Димитрови ще се потопят в света на църковното изобразително изкуство. За десет дни те последователно ще се запознаят с етапите и техниките, прилагани в иконописта, като ги прилагат на практика в изработването на своята първа икона.

Въвеждащата беседа на иконописците в първия ден запозна децата по достъпен начин с учението на Църквата за иконопочитанието, кои са първите икони на Богородица и кои са най-известните нейни образи в християнския свят. След това обърнаха внимание на цветовете и на символното им значение в иконата на Божията Майка. Накрая всеки участник получи грундирана дъска и започна подготовката за изписването – очертаване и гравиране на образа върху грунда и покриване на останалата част от дъската с байц.

Вторият ден беше зает с нещо много важно и доста сложно в същото време – позлатяването на фона и на ореолите на Богородица и малкия Иисус. Вятърът на двора се опита да осуети заниманието, като отвее или намачка фините листчета позлата, но с общи усилия задачата беше изпълнена успешно.

Днес започна основната работа по изписването на иконите – нанасянето на боите. Както и в първите дни в началото на заниманието децата прочетоха молитвата преди учене и с Божията помощ и съветите на своите ръководители нанесоха основните цветове на дрехите на Богородица и Христос. Това даде повод отново да си припомнят символното значение на тези цветове – синьо, червено и златно.

Предстоят още седем дни, в които участниците в курса ще имат възможност да посетят експозиците с икони в Археологическия музей и в храм „Св.Атанасий” в нашия град и да се запознаят с шедьоврите на старите майстори. Ще посетят и храм „Успение на Пресвета Богородица” (стария), където ще се поклонят на чудотворната икона на Пресвета Богородица.

А когато довършат своите икони, ще може да ги видите и вие. Следете новините на нашия сайт и за нови снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Ученици от ЧПГ „Антоан дьо Сент Екзюпери” посетиха новата изложба „Българската писменост”

24.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Десетокласници от Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери”, Варна, бяха първите посетители на новата изложба от цикъла „Българската писменост” под надслова: „История славянобългарска” – новият завет на българската история”...

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Какво се случва в центъра