Мастър клас по иконопис за деца „Образът на св. Николай Чудотворец”

11.08.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 14 август в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, започва четвъртото издание на майсторския клас по иконопис за деца. Надсловът тази година е „Образът на св. Николай Мирликийски Чудотворец”. С децата отново ще работят иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис в Духовно-просветния център.

Всеки участник ще изработи своя икона с образа на св. Николай – върху грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението. Това ще се случи в рамките на 10 работни дни – в периода от 14 до 25 август. Заниманията ще се провеждат от 9:30 до 13:30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил”.

Всеки ден участниците последователно ще се запознават с етапите и техниките, прилагани в иконописта:
- подготовка на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране;
- цветове, хармонии, гами, техники в иконописта;
- символите в иконата;
- посещения на храмове със стари икони и творби на стари майстори, работили на територията на нашия град;

Теоретичната част ще засегне основни теми като:
- Какво е икона, учение за иконата и иконопочитанието.
- Запознаване с основните видове икони. Мястото и ролята на иконата в храма и в дома ни.
- Иконография и символика в иконите на св. Николай Мирликийски.
- Запознаване с древни образци икони на св. Николай.
- Запознаване с историята на иконата и богословието ѝ; правилата за изписване на икони, молитвите на иконописеца, ролята и значението на иконописеца и служението му в Православната църква.

Участниците са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство. За някои от тях това е поредно участие в майсторския клас по иконопис в Духовно-просветния център, но има и съвсем начинаещи. За две седмици те ще се потопят в културата на християнското изкуство и ще разширят своите познания за църковната хивопис, за вярата и живота в Църквата.
Пожелаваме на всички творческо вдъхновение и спорна работа!

Вж. Галериите на първото, второто и третото издание на майсторския клас.

Още по темата
Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Архангеловден - 2023

09.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към архистратиг Михаил и на светите безплътни ангелски сили.

Какво се случва в центъра