Мастър клас по фотография „Родът и семейството”

03.10.2023 г.
снимка: Fotoshkola Kopchak
Автор: Архангел.бг

Днес снимаме много. Снимаме всичко, което виждаме, ядем и носим. Но след няколко дни забравяме за всичко това. Защо се получава така? Има ли начин да съхраним паметта за отминалите моменти, за да останат те и за идващите след нас? Какво да запечатаме с обектива и как да го заснемем така, че да бъде запомнящо се и полезно за нас и семейството ни?

Отговор на тези въпроси може да даде новият мастър клас по фотография за младежи, който започва на 21 октомври в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, и ще продължи един месец.

Верни на целите, които си поставихме преди време, започвайки проекта „Вярата на фокус” – освен овладяването на фотографски умения, стремежът е да покажем на младежите чрез средствата на творческата фотография един по различен поглед към нашата вяра. Как може да я открием и в красотата на сътворения от Бога свят край нас, но и във вътрешния свят и преживявания на човека срещу нас.

Тази година темата на майсторския клас ще бъде: Родът и семейството, като вниманието на участниците ще бъде насочено към духовната култура и традиции, които народът ни предава от поколение на поколение. Младежите ще се учат как по-въздействащо да покажат в своите снимки невероятната връзка на човека с неговото семейство и неговия род, а това ще бъде повод да се потопят в историята и на своето семейство и род и да се замислят за важните неща в живота ни.

Разбира се, за всичко това ще са необходими добри умения за боравене с фотокамерата, затова по време на първите занимания на курса младежите ще се запознаят с основните принципи и правила на фотографията и функциите на камерата. Това са необходими знания, които ще им помогнат да разкрият поставената тема.

В курса може да участват младежи, навършили 13 години. Желателно е да разполагат със свой фотоапарат.

Заниманията ще продължат един месец – от 21 октомври до 21 ноември 2023 г. Ще се провеждат в събота от 10:00 ч. в Духовно-просветния център.

Всяка подтема от програмата на курса ще съдържа както теоретични, така и практически занимания. Придобитите умения и постигнатите фотографски успехи ще бъде показани във финалната изложба, която ще открием ва 21 ноември – Деня на християнското семейство и младеж.

Програмата накратко:

- Фотография. Фотоапарат (21 октомври);
- Композиция. Портрет (28 октомври);
- Фотосесия. Родът и семейството (4 ноември);
- Фотосесия. Семейна фотография (11 ноември);
- Обсъждане на снимките и подготовка на финалната изложба (18 ноември);
- Финална фотоизложба ( 21 ноември).

Срок за записване на желаещите – до 18 октомври (сряда) на тел. 0892 619 691 или на място в Духовно-просветния център – ул. „27 юли”, № 9 (от 9.30 до 17.00 ч.) до запълване на групата.

Ръководител на курса: Мария Тодорова

Мария е родена в Молдова. Завършила е Държавния педагогически университет „Ion Creangă” в Кишинев и следдипломна квалификация в Германия. Известно време преподава в лицея „С. И. Барановски” в Копчак, Молдова. През 2013 г. завършва в Кишинев първо ниво на курса по фотография „От основите до майсторството“, а през 2014 г. - второ ниво. От 2014 г. е учител по фотография във фото студио в Копчак и заедно със своите ученици участва в различни конкурси по фотография в Молдова. Работи като фотограф и участва в организационната група за детски събития към Православната църква в Молдова. През 2020 г. Мария ръководи курса по фотография „Вярата на фокус” а през 2022 г. – мастър клас „Вяра и семейство” в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Още от Какво се случва в центъра

Ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен, 2023

23.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Преславският събор и значението му за българската история беше темата на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през 2023 г. На финалния кръг на есенното издание се явиха общо 31 участници от двете възрастови групи...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Детската школа „Кандилце” открива учебната година

13.10.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 15 октомври започват заниманията на енорийската детска школа „Кандилце”. След Литургията в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде представена програмата до края на календарната година и ще се проведе първото занимание с децата (възраст 10-14 г.)...

Какво се случва в центъра