Малък подвиг в Негово име

29.04.2021 г.
Рисунка: Стефания Найденова, 9 г., СУ „Климент Охридски“, Варна 
Източник: Енорийската детска школа „Кандилце”
Автор: Архангел.бг

Наближава Възкресение Христово – великият празник, за който се подготвяхме през целия Велик пост, за да можем да вкусим от пасхалната радост. Текат последните дни – дните на Страстната седмица, и всички ние съпреживяваме страданията на нашия Спасител по пътя Му към Голгота. И като казваме всички, имаме предвид всички – дори и най-малките членове на енорията – децата от школа „Кандилце”.

Поради противоепидемичните мерки през изминалата година школата нямаше редовни занимания, но на Цветница децата от двете групи се събраха в залите на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” на една специална среща.

Ето какъв беше замисълът на техните учители:

„Мислихме си как може да отбележим празника и да помогнем на децата да го съпреживеят с полза за техния личен духовен живот. Решихме да им разкажем за смисъла на Христовата жертва на кръста, да се опитаме да им помогнем да почувстват, че тя е принесена за всеки един от нас лично, да им припомним някои от събитията от последната седмица на Христовия земен живот. А след това да им предложим да опитат да отговорят на Христовата любов, като всеки от тях, който пожелае, да обмисли и да принесе някаква своя малка лична жертва на Христос, да извърши някакъв малък подвиг в Негово име. Това може да бъде въздържание от някаква любима храна, от гледане на телевизия, от игри на телефона, от дрязги с братята и сестрите и всичко друго, което детето само прецени. Много е важно това да бъде негово собствено решение. Смятаме, че това ще бъде много полезно за децата, защото ще им позволи да вникнат в смисъла на поста, да получат личен опит за християнското подвижничество, да изпитат удовлетворение, че са се потрудили за Христос и така са влезли в лична връзка с Него. И накрая, смятаме, че това ще им донесе на празника истинска и дълбока духовна радост и удовлетворение.

И така на Вход Господен в Йерусалим, след празничната служба в храма, дойде ред на заниманията в школата. Подсещани от учителите, децата бързо си припомниха събитията през Страстната седмица и по внимателните погледи и активното участие личеше, че темата истински докосва сърцата им. А когато им беше зададен въпросът: „Искате ли да се включите в този подвиг? ”, нямаше нито един отказал се. Последва малко творческа ръчна работа – всеки изписа на цветен картон своето обещание пред Христос, без да го съобщава на останалите, и го запечата.

Ето как Църквата се сдоби с още двадесетина смели малки подвижници, и в тези дни всеки от тях се опитва да се справи с нещо свое – нещо, с което е готов да се раздели, за да се срещне с Христос… А на Томина неделя, ако е рекъл Бог, всички ще се съберат отново, за да споделят своя опит – успели ли са, трудно ли им е било, как са преживели празника. Нека Бог им помага в начинанието!

Заглавна снимка: „Тайната вечеря” - рисунка на Стефания Найденова, 9 г., СУ „Климент Охридски“, Варна, възпитаничка на Енорийската детска школа „Кандилце”. Още за малката художничка - тук.

Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

С децата от Сдружение „Милосърдие за теб”

15.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Надяваме се, че наученото в Духовно-просветния център е обогатило както познанията им за историята на града, в който живеят, така и духовния им кръгозор и възможностите за личен избор в житейските ситуации, които им предстоят...

Какво се случва в центъра