Любовта на бащата

31.08.2021 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в 10-та неделя след Петдесетница – 29 август, 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Братя и сестри,
Това кратко евангелско четиво съдържа толкова много неща. Първото, което трябва да забележим и да се замислим, е че когато ние повярвахме в Христос, всичко, което Той и Църквата проповядва, ние го приехме за истина. Така и в този случай – виждаме, че болестта на момчето не е обикновена епилепсия. В Евангелието ясно е казано, че това нещо, което става с момчето, което иска да го убие, се случва при новолуние. Зад това нещо стои бесът. И ако ние се замислим, ще разберем, че зад всички суеверия – астрология и др. – стоят демоните. Вярваме в нещо, в луната, в звездите, в предмети, но бесовете стоят зад това, ние да повярваме – да се случат неща, които да ни накарат да повярваме в творението, а не в Твореца. И това е тяхна първостепенна цел. Дори евреите, които не вярват в творението, са въвлечени в тази заблуда.

Но има още нещо, което трябва да забележим – да обърнем внимание на бащата. Този баща продължава да обича сина си, независимо какво се случва с него. Много често казват, че мъжете са по-студени, но не винаги е така. Този баща не приема състоянието на сина си и търси начин да го спаси… Но защо апостолите не можаха? (…)

Вижте цялата проповед в прикачения файл:  

Още по темата
Още от Проповеди

Всичко и във всичко е Христос (Кол. 3:11)

24.01.2023 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Това е светът, за който всеки един човек мечтае. Защото, ако „всичко и във всичко е Христос”, това означава, че всичко и във всичко е Неговата божествена благост, Неговата любов, Неговият мир, Неговата правда, Неговата истина...

От звани да станем избрани

21.01.2023 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

На 21 януари се навършват шест месеца от блажената кончина на отец Илия Попов. След Светата Литургия, ще отслужим панихида в негова памет. Да се помолим заедно. Начало - 10:00 ч., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна.

Усъвършенстване в любовта или жестокосърдие?

29.12.2022 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Има много изображения на това първо гонение – избиването на всички тези малки деца... А после и избиването на мъчениците... Жестокост. Жестокост. Жестокост... Как да го приеме човек?!

Какво се случва в центъра