Митрополит Атанасий: Да говориш не е трудно, трудно е да слушаш

20.09.2015 г.
сн. Соня Спасова
Автор: Архангел.бг

По време на тазгодишната Седмица на православната книга имахме щастието непосредствено да се срещнем и общуваме с Лимасолския митрополит Атанасий. Заедно с колеги от списание „Християнство и култура” и Националното радио, получихме шанса на стълбите на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” да зададем няколко кратки въпроса на нашия гост. Той започна със следното:

Митрополит Атанасий: Ако имаме само човешкото и ако отсъства Светият Дух – все едно да имаме една страхотна машина, която няма електрическа енергия и не може нищо да произведе.

Въпрос: Направихме проверка в една от големите вериги книжарници у нас и се оказа, че за един дълъг период от време Вашата книга, преведена на български, е най-четената и най-търсената книга. Не си спомняме това да се е случвало, с която и да е друга религиозна книга. Как ще обясните това? Дали въпросът не е в езика, в начина, по който се проповядва и свидетелства Божията сила?

Митрополит Атанасий: Аз не знам какво се случва в България. Нито съм чел тази книга, нито съм писал която и да е книга. Просто аз проповядвам за хората в Кипър или другаде, където отида. Някои добри братя и сестри са имали вдъхновението да преведат думите ми на български език. Аз дадох благословението си за това. Ако е за слава Божия и за добротворството на нашите братя – нека да бъде благословено.

Въпрос: Нека отново да попитаме за езика на проповедта и за подхода към хората.

Митрополит Атанасий: Да говориш не е трудно, трудно е да слушаш. В Света гора се научих на великото изкуство да слушаш хората. Когато научиш да слушаш, тогава научаваш и да говориш. Аз не знам какво се случва – оставям го на Божия промисъл.

Въпрос: Как може да помогнем на търсещия човек да намери своя път към храма?

Митрополит Атанасий: Да му кажем две духовни слова с простота, с молитва, с любов. Така, както старците казваха – с любов и с болка. Да му кажем, че това, което търси е тук. И да се помолим, разбира се, Бог да му прости. Не са много сложни нещата, ние ги правим трудни. Бог се движи и действа в голяма простота.

Въпрос: Вие споменахте, че е опасно държавата да бъде близък приятел на църквата.

Митрополит Атанасий: Не е опасно, а съществува опасност. Трябва да внимаваме.

Въпрос: Но има ли опасност в даден момент църквата да се превърне в политически инструмент?

Митрополит Атанасий: Христовата църква – не. На хората от църквата обаче, могат да им се случат лоши неща.
 
-    

 

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра