Летни уроци в Първото българско училище във Варна

09.06.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Шумно ваканционно настроение изпълни двора на Духовно-просветния център през изминалата седмица и сложи началото на летните посещения в Първото българско училище във Варна.

Във вторник и сряда шест групи екоприключенци от различни варненски училища, а в петък и една малка група от школата „Творилница” към ЦПЛР-ОДК-Варна участваха в едно по-различно приключение. На двора бяха посрещнати от свещеника и от него научиха, че първите наставления за (казано на днешен език) екологично отношение към заобикалящия ни свят са думите на Бога към Адам и Ева, когато им поверява да се грижат и да господаруват над земята и всичко, сътворено от Него. Но за съжаление днес ние се държим повече като потребители, отколкото като грижовни стопани .

След това децата имаха възможност, от една страна, да получат знания, а от друга – практически умения.

С нашия сътрудник Борислав Аврамов те разгледаха откритата изложба „Проглас към Евангелието”, която в образи и текст представя как християнството става част от българското самосъзнание и кои са първите светци по нашите земи. От беседата му също така научиха историята на Първото българско училище във Варна и на храма „Св. Архангел Михаил”, разположен на първия етаж на сградата – как е създаден и защо се намира в сградата на училището, какво е устройството на православния храм, защо се палят свещи и как хората, молещи се заедно в храма, стават Църква. А в мултимедийната изложба „Азбучна истина” те се запознаха с дълбокия смисъл на нашата азбука, който днес за съжаление вече сме загубили. При създаването й тя не е била просто поредица от знаци, а е предавала основните истини на християнството. В миналото с изучаването на буквите учениците усвоявали и тези основни истини, които им помагали и ги крепели в живота.

Връщайки се на двора, нашите гости се включиха в практическото занимание „Азбука на хляба”. На тези занимания децата научават как в миналото хората са правили хляб, имат възможност сами да смелят зърното, да омесят тестото и да направят свои хлебчета в най-различни форми. Запознават се с образите и символите в Новия Завет, които са свързани с житното зърно, кваса, солта и хляба, и какво означава печатът, който се слага върху хляба, използван в св. Литургия. За много от децата, това е първият допир с тестото, а други споделят, че в домовете им има традиция да се меси хляб – обикновено под вещото ръководство на бабата. Радваме се, като чуем това, и се надяваме да успеят да поемат достатъчно опит от тази култура, за да продължат да я предават и те на свой ред.

Затова и тази дейност е част от програмата на Духовно-просветния център. Потопени в атмосферата на това възрожденско кътче на Варна, децата могат неусетно да се приобщят към православните традиции и ценности на нашия народ, които са го съхранили през вековете.

Вж. повече снимки в Галерията

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Летни уроци в Първото българско училище на Варна

12.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

От началото на юни започнаха летните посещения в Духовно-просветния център. По традиция това са сборни детски групи от летните занимални в града. По време на посещението за около два часа децата неусетно се потапят в атмосферата на Възраждането...

Алтернатива, юни 2019

07.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юнският брой на „Алтернатива”. Темата насочва вниманието ни към нас самите – съвременните Христови съработници. Дали сме такива, или успяваме и в това да вложим свое, по-удобно, значение...

Изложба „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански”

01.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 31 май в Духовно-просветен център „Св. Архангел. Михаил” – Варна беше открита изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански”. Насочена е към ученици, граждани и гости на гр. Варна и ще продължи до 30 ноември 2019 г....

Какво се случва в центъра