Духовно просветен център

Летни уроци в Първото българско училище във Варна - 2018

09.06.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Шумно ваканционно настроение изпълни двора на Духовно-просветния център през изминалата седмица и сложи началото на летните посещения в Първото българско училище във Варна.

Във вторник и сряда шест групи екоприключенци от различни варненски училища, а в петък и една малка група от школата „Творилница” към ЦПЛР-ОДК-Варна участваха в едно по-различно приключение. На двора бяха посрещнати от свещеника и от него научиха, че първите наставления за (казано на днешен език) екологично отношение към заобикалящия ни свят са думите на Бога към Адам и Ева, когато им поверява да се грижат и да господаруват над земята и всичко, сътворено от Него. Но за съжаление днес ние се държим повече като потребители, отколкото като грижовни стопани .

След това децата имаха възможност, от една страна, да получат знания, а от друга – практически умения.

С нашия сътрудник Борислав Аврамов те разгледаха откритата изложба „Проглас към Евангелието”, която в образи и текст представя как християнството става част от българското самосъзнание и кои са първите светци по нашите земи. От беседата му също така научиха историята на Първото българско училище във Варна и на храма „Св. Архангел Михаил”, разположен на първия етаж на сградата – как е създаден и защо се намира в сградата на училището, какво е устройството на православния храм, защо се палят свещи и как хората, молещи се заедно в храма, стават Църква. А в мултимедийната изложба „Азбучна истина” те се запознаха с дълбокия смисъл на нашата азбука, който днес за съжаление вече сме загубили. При създаването й тя не е била просто поредица от знаци, а е предавала основните истини на християнството. В миналото с изучаването на буквите учениците усвоявали и тези основни истини, които им помагали и ги крепели в живота.

Връщайки се на двора, нашите гости се включиха в практическото занимание „Азбука на хляба”. На тези занимания децата научават как в миналото хората са правили хляб, имат възможност сами да смелят зърното, да омесят тестото и да направят свои хлебчета в най-различни форми. Запознават се с образите и символите в Новия Завет, които са свързани с житното зърно, кваса, солта и хляба, и какво означава печатът, който се слага върху хляба, използван в св. Литургия. За много от децата, това е първият допир с тестото, а други споделят, че в домовете им има традиция да се меси хляб – обикновено под вещото ръководство на бабата. Радваме се, като чуем това, и се надяваме да успеят да поемат достатъчно опит от тази култура, за да продължат да я предават и те на свой ред.

Затова и тази дейност е част от програмата на Духовно-просветния център. Потопени в атмосферата на това възрожденско кътче на Варна, децата могат неусетно да се приобщят към православните традиции и ценности на нашия народ, които са го съхранили през вековете.

Вж. повече снимки в Галерията

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Беседи за православната вяра

08.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 9 юли, от 18 ч. на тема: Връзката между св. Кръст и тайнствата на Църквата . Заповядайте!

Алтернатива, юли 2020

04.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат новият брой на „Алтернатива”. През юли основната тема в статиите е Божият мир. Той е по-различен от онзи мир, от който се интересува днес светът. Не е чудно, че вече сме изгубили усещането за мир...

Летният младежки форум се отлага

29.06.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Заради удължаване на всички изисквания и разпоредби, наложени съобразно епидемиологичната обстановка в страната, Летният младежки форум, плануван за периода 30.06 - 5.07, се отлага. Ще ви информираме допълнително...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори