Духовно просветен център

Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Лествицата” е най-известното произведение на преподобния Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на своята книга. Макар и да няма много сведения за живота на светията, той става образец за подражание на стотици монаси и подвижници през вековете. Неговата книгата, в която той описва своя духовен опит и борба в постигането на християнските добродетели, се чете и препрочита до днес не само от монаси и духовници, но и от миряните в света.

В тази връзка през втората половина на ХІХ в. в Русия става известен друг подвижник и духовен наставник – игумен Герман (Осецки) (1828-1895). Воден от желанието да направи достъпна за всички ползата от труда на св. Йоан, тай пише книгата: Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”.  Отскоро тази книга има вече и своето първо българско издание. То е на издателство „Елеон” (2020) по инициатива на МПЦ „Света Петка” към старинен храм „Света Петка”, София. Превод от руски – Елеонора Димитрова.

В представянето на книгата издателите пишат:  В своята книга игумен Герман Осецки е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица” в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път”, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него. (hramsvetapetka.org)

Книгата може да откриете вече и във Варна – в книжарница „Благослов” на ул. „27 юли” № 9. В наличност са също и други издания на изд. „Елеон”, а именно:

- „Опит за построяване на изповед” на архимандрит Йоан Крестянкин (2017)

- „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина” от игумения Евгения Клидара (2013)

- „Света Петка – житие, чудеса, молебен канон, акатист” (2016)

- „Да достигнеш святост” (2018) – избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”

Още от Какво се случва в центъра

Курсът по фотография „Вярата на фокус” започна онлайн

13.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Фотография онлайн? Защо не! Този необичаен курс събра 21 младежи, желаещи да търсят и да намерят моменти, незабележими на пръв поглед, но прекрасни! С Божията помощ ще се стремим да покажем истинската красота на света около нас...

Алтернатива – май, 2020

08.05.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат майският брой (247) на „Алтернатива”. В него ще намерите статии за този разнообразен период между Възкресение и Петдесетница. Период на чакане, но и пълен с живот – живота на Църквата...

Доставка на православни книги

23.04.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може през карантинния период духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори