Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Лествицата” е най-известното произведение на преподобния Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на своята книга. Макар и да няма много сведения за живота на светията, той става образец за подражание на стотици монаси и подвижници през вековете. Неговата книгата, в която той описва своя духовен опит и борба в постигането на християнските добродетели, се чете и препрочита до днес не само от монаси и духовници, но и от миряните в света.

В тази връзка през втората половина на ХІХ в. в Русия става известен друг подвижник и духовен наставник – игумен Герман (Осецки) (1828-1895). Воден от желанието да направи достъпна за всички ползата от труда на св. Йоан, тай пише книгата: Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”.  Отскоро тази книга има вече и своето първо българско издание. То е на издателство „Елеон” (2020) по инициатива на МПЦ „Света Петка” към старинен храм „Света Петка”, София. Превод от руски – Елеонора Димитрова.

В представянето на книгата издателите пишат:  В своята книга игумен Герман Осецки е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица” в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път”, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него. (hramsvetapetka.org)

Книгата може да откриете вече и във Варна – в книжарница „Благослов” на ул. „27 юли” № 9. В наличност са също и други издания на изд. „Елеон”, а именно:

- „Опит за построяване на изповед” на архимандрит Йоан Крестянкин (2017)

- „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина” от игумения Евгения Клидара (2013)

- „Света Петка – житие, чудеса, молебен канон, акатист” (2016)

- „Да достигнеш святост” (2018) – избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра