Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Лествицата” е най-известното произведение на преподобния Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на своята книга. Макар и да няма много сведения за живота на светията, той става образец за подражание на стотици монаси и подвижници през вековете. Неговата книгата, в която той описва своя духовен опит и борба в постигането на християнските добродетели, се чете и препрочита до днес не само от монаси и духовници, но и от миряните в света.

В тази връзка през втората половина на ХІХ в. в Русия става известен друг подвижник и духовен наставник – игумен Герман (Осецки) (1828-1895). Воден от желанието да направи достъпна за всички ползата от труда на св. Йоан, тай пише книгата: Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”.  Отскоро тази книга има вече и своето първо българско издание. То е на издателство „Елеон” (2020) по инициатива на МПЦ „Света Петка” към старинен храм „Света Петка”, София. Превод от руски – Елеонора Димитрова.

В представянето на книгата издателите пишат:  В своята книга игумен Герман Осецки е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица” в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път”, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него. (hramsvetapetka.org)

Книгата може да откриете вече и във Варна – в книжарница „Благослов” на ул. „27 юли” № 9. В наличност са също и други издания на изд. „Елеон”, а именно:

- „Опит за построяване на изповед” на архимандрит Йоан Крестянкин (2017)

- „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина” от игумения Евгения Клидара (2013)

- „Света Петка – житие, чудеса, молебен канон, акатист” (2016)

- „Да достигнеш святост” (2018) – избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра