Кукерски карнавал на Сирни Заговезни във Варна? Мнение на о. Илия Попов: Тържеството на падналите духове, срещу които ние въставаме

12.02.2015 г.
О. Илия, сн. Архангел.бг
Автор: Архангел.бг

Енорийските среди във Варна са скандализирани от новината, че на 22 февруари, Сирни Заговезни, община Варна ще провежда Кукерски карнавал. Ще има специално изградени две сцени пред Катедралата и до входа на Морската градина, където ще се покажат маски и маскарадни костюми. Шествието ще мине през целия град. Петчленно жури ще оценява и награждава победителите. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще произнесе празничен благослов. На финала ще бъде запален традиционен за Сирни Заговезни огън с маскарадно хоро.

Във фейсгрупата на Духовно-просветния център майки се оплакаха, че в училищата и детските градини има мобилизация за шиене и търсене на костюми. Децата трябвало да се явят с такива.
 

Ще се постараем да публикуваме повече мнения по темата. Потърсихме о. Илия Попов и той даде своето мнение по телефона.

 

О. Илия Попов е завършил "Богословие" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Ръкоположен за дякон на 6 декември 2001 г., а за свещеник - на 10 ноември 2002 г. Сега енорийски свещеник при храм "Св. Николай" и храм "Св. вмчк. Димитър", Варна


Тържеството на падналите духове, срещу които ние въставаме

На първо място ние сме православни и вярваме в нашия Господ, също сме и българи, които имат своята традиция. И в двата случая имаме какво да кажем като позиция.

Аз, например, не нося мартеница, не вярвам, че белият и червеният конец ще ни направят по-здрави и по-щастливи, не препоръчвам на хората да я носят, но това е и една българска традиция, която има много стари корени и ни идентифицира като нация.

Ако в кукерите и в мартениците се влага окултен или религиозен смисъл, това е осъдително. Ако самият акт на извършването на тези обичаи е на основа вяра и се вярва, че тъкмо това ще ни промени, ще ни подобри живота, ще ни снабди с „късмет” – не бих приел това. Ние вярваме в Божието Възкресение. Гледаме какво се случва и по нашия път - минали сме през определени, това са нашите корени и традиции. Да ги съхраним, но не като акт на вяра, а като чиста традиция, откъдето сме дошли.

Да си спомним статуята с драконите до басейн Приморски. Там авторът със сигурност е бил воден от окултни идеи. Това е една сигнална лампа, която показва духовното  състояние на града и обществото ни. Питам се защо никой вече не реагира на тази уродливост в Морската градина на Варна.

Програмата на кукерския карнавал ще започне със Слово на нашия митрополит Йоан. Ще получим ясен отговор за мястото на традиционното и православното в нашия живот.

 

Още от Коментар

Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, младша възрастова група – 8 и 9 клас...

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра