Коледарско благовестие, или как се прави предложение за брак

28.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Още един момент от празника на Рождество, изпълнил с радост сърцата на енорията в храм „Св. Николай Чудотворец” Варна.

Коледуване? Каква е целта, ще се запита някой, и какво прави езически обичай в храма? Но там е работата, че не е езически – не и в своя първообраз. И целта на тази вече традиционна инициатива в Духовно-просветния център е именно разясняване на онзи първи смисъл, почти забравен, в обичая „коледуване”. Не всички знаят, че коледарите в народния обичай всъщност изобразяват онези овчари край Витлеем, на които Ангел Господен благовестил раждането на Божия Син. След като виждат с очите си Младенеца в пещерата, посочена им от Ангела, те отиват в града и разказват за случилото се на всички – за родилото се „Боже чедо”!

И така, тази година в дните преди Рождество Христово в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” отново се събра коледарска дружина, да се подготви да разнесе благата вест за раждането на Спасителя на света. И както служението в олтара, така и тук е територия, запазена за мъже - редом са баща и син, дядо и внук, начинаещи и напреднали във вярата, дошли да послужат за празника. Освен в домовете на хора от енорията на Бъдни вечер те са очаквани гости при възрастните хора в старческите домове край Варна и при децата от социалните центрове в града – при тези, които не п осрещатпразника в уюта на семейството. На тях те благовестят, че не са сами, защото Бог се роди и винаги ще бъде с нас! А на другия ден – след празничната света Литургия, поздравяват всички с тропара на Рождество Христово.

Но и още нещо се случи тази година и изпълни с радост сърцата на енорията. В знак на приемственост досегашният водач на коледарската дружина (Борислав Аврамов) предаде пастирската гега на своя млад наследник - Дойчин, а той от своя страна направи нещо вълнуващо, но в същото време много смело и решително. Като благодари на Бога за любовта, с която го е дарил, той извика пред всички в Църквата своята любима – Десислава, и й предложи да се омъжи за него. И разбира се, кой отказва на такова предложение!

Развълнуван, о. Василий поздрави младите и пожела на Дойчин, както сега е получил гегата на водача, като символ на пàстирството, след време да стане водач и на своето семейство. И цялата енория изпя в тяхна чест „Многая лета”. Амин!

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

В навечерието на Рождество

22.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Благодарим на всички дарители! С ваша помощ днес, заедно с топлия обяд, приготвен в кухнята, всеки човек получи и един празничен пакет с продукти – малко радост и внимание в навечерието на Рождество!

Какво се случва в центъра