Духовно просветен център

Когато Бог е на първо място

03.07.2021 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в Първата неделя след Петдесетница – на всички светии, 27 юни 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец” , Варна

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри,
Човек не бива да изпада в противоречие, когато чува думите на Христос, заради Него да оставим баща и майка, братя и сестри, жена… Всъщност това, което иска да ни каже Господ Иисус Христос, е нещо много съществено. Ние може да ги оставим тогава, когато те ни пречат да бъдем с Него, говорят против Него, дърпат ни назад. Тогава човек, може да вземе това тежко решение – да изостави своите близки – когато те са против Бога. И ние знаем в историята много често се случва. Дори понякога и в някои семейства в днешно време се стига до тежки противоречия – някои от нашите близки са настроени атеистично… а също бих добавил и приятелите, които ни дърпат към някоя съблазън и заради тях загубваме мира си и влизаме в тежки грехове. (…)

Наистина Бог трябва да е на първо място за нас. Той ни каза да вземем кръста си и да Го последваме. И ето днес е първата неделя след Петдесетница ние честваме всички светии, с цялото им многообразие… Но всичко, което четем в житията им, не се е случило за един ден. (…)

Още от Проповеди

Нашият път към живота

14.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Нужно е винаги да бъдем в Божието присъствие и да Го молим да ни праща Своята благодат. Защото Той винаги ще ни чуе и ще ни прати Своята благодат в нашата немощ. И тогава ще са действителни и силни думите, казани на апостол Павел: „Стига ти Моята благодат”, радвай се в нея!"

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

12.09.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Пътят към Бога е път на прошката и милостта

06.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Ние, които искаме да се издигнем от земята на небето, мислейки не за земното, а за небесното, трябва да вървим по този път. Път, който Бог ни показа в Своя личен пример, докато беше тук в образа на Своя Божествен Син...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори