Книги на Оливие Клеман в книжарница „Благослов”

15.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” са налични двете книги на Оливие Клеман, преведени и издадени на български език от фондация „Комунитас” - „Малък духовен компас на нашето време” (2018) и „Христос възкръсна” (2022).

Оливие Клеман (1921-2009) е известен френски православен богослов, дългогодишен професор по сравнително и нравствено богословие в Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж. Роден е в Аниан, Южна Франция. Сред предците му е имало католици и протестанти, но самият той израства в атеистичното семейство на учители социалисти. На тридесетгодишна възраст приема свето кръщение и влиза в Православната църква, след като прочита книгата на Владимир Лоски „Мистическото богословие на Източната църква”.

Книгата „Малък духовен компас на нашето време” е последната книга на Оливие Клеман, излиза през 2008 г., година преди смъртта му. Тя е своеобразен духовен завет на автора, размисъл върху „пътните знаци” в живота на съвременните християни. Преводът на български е на Юлия Талева.

Още за автора и откъс от книгата:
-Компас, сочещ към светлината – вж. ТУК
-Оливие Клеман – вечният обръщенец към светлината – вж. ТУК

Втората книга – „Христос възкръсна” – е сборник с есета, посветени на християнските празници. Авторът разсъждава върху дълбинното значение на „силните времена” на вярата: Рождеството, молението в сърцето по време на зимната нощ, Пасхата и Възкресението, огъня на Петдесетницата и светлината на преобразения Христос, която струи от иконите, за да се стигне до Спасението.  Преводът на български език е на Тони Николов.

Времето на природата (цикличното) и времето на Завета (историческото) се свиват, или за да използваме термина на ап. Павел, „се съединяват” в Христа. „Всичко чрез Него стана”, както казва св. Иоан (Иоан. 1:3). (...)
Ако Христос съединява човешката история, Той придава и на космическите цикли пълнотата на техния смисъл.
Нека препрочетем така годишния цикъл: Рождеството, зимното равноденствие, е измолването в мрака, в мига, в който светлината започва да нараства. Възкресението съвпада с пролетта. То би трябвало символично да ситуира мига, в който животът възтържествува – не за едно краткотрайно лято, а за вечното лято на Царството.

Още от книгата – вж. ТУК  

 

Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра