Какво не ни достига?

26.11.2018 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган по Матей (19:16-26) - притчата за богатия момък. 25.11.2018, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Много често това Евангелие, братя и сестри, се чете в Църквата по различни поводи, в неделя, когато сме в събранието, в което и Христос е сред нас – както със Своето Евангелие, така и със Своите животворящи дарове. Сигурно е интересно да си представим себе си в събранието на светиите, в единомислие със своите братя в една вяра и в единството с Христос. Тази нагласа по-друг начин би отворила всички наши сетива, за да познаем Кой е Господ, Който може да застане сред нас, когато ние заставаме пред Него...

Какво да направя, за да наследя живот вечен? Въпрос, който сигурно всеки от нас си задава. И за това, има ли вечен живот, и за това, как аз да го унаследя, какво да направя, за да го унаследя... Та този въпрос за нас не е нещо странно и чуждо. Може би за невярващите той е смешен, но за нас, които жадуваме за живот, въпросът за този живот и как да го унаследим, е животрептящо чувство и търсене, което няма как да оставим без отговор. И ето че на нашия въпрос, а не на онзи непознат законник от преди две хиляди години, Христос казва:Изпълни заповедите Божии.

Да, в Стария Завет заповедите са били този категоричен закон като граница, която огражда човека от разтление, ограда, която сам Бог я е поставил и изисква от човека само да я спазва. Но ето че законникът, който живее в оградата на закона, нещо друго не му достига… решителността да откъсне сърцето си от своето богатство… Когато нашето богатство, което ние тук събираме, за което знаем, че е тленно и преходно, е спънка да вървим към Господа, колко е жалко това в очите на Бога, Който отдаде Своя единороден Син, за да ни откъсне от това земно, преходно богатство и да ни открие и разкрие цялото пълнота на Своята божествена вечност (…)

Още по темата
Още от Проповеди

Слово на празника Покров на Пресвета Богородица

01.10.2022 г. | Св. Лука (Войно-Ясенецки) | Проповеди

Пресвета Богородица никога повече не се явила в такава велика слава, с такова множество Ангели, апостоли, пророци и светци. Такава огромна и преславна свита, каквато видели Андрей и Епифаний, можела да съпровожда единствено Най-Святата сред Светите - Усърдна Застъпница за нашия свят.

По Твоята дума ще хвърля мрежата (Лука 5:1-11)

25.09.2022 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

За доверието и недоверието в Божия промисъл според Евангелския разказ (Лука 5:1-11) и Апостолското четиво (Гал. 4:22-31) в Неделя първа след Неделя подир Въздвижение. 23.09.2018, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна...

За лозето и благото на Стопанина

11.09.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра