Какво мислят младите. Летен младежки форум - 2017 (1)

15.09.2017 г.
Автор: Архангел.бг

В началото на учебната година, нека чуем какво мислят младите, да видим през техните очи света - кой знае, може да се окаже доста поучително.

Какво бих променил в съвременния свят, ако имах власт? Какво бих казал на съвременните момчета или момичета? Какво бих казал на Бога? Какво бих попитал Бога? – това бяха темите, по които предложихме на младежите, да споделят своята позиция по вълнуващите ги въпроси, мнението си за живота на младите хора днес, важното и интересното според тях. Така още преди да започне Летният младежки форум в СОК „Камчия” започна диалогът ни с тях, децата на нашето време. Повярвайте, струва си да прочетете какво мислят младите.

Какво бих променил(а) в съвременния свят, ако имах власт?

Дори не ни трябва власт, за да променим себе си. Трябва желание, вяра и мъничко надежда. Това, което първо трябва човек да преобрази, е самия себе си, а след това другите, а с тяхна помощ и целия свят. С риск да прозвучи малко клиширано, хората са казали, че трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света, и е вярно, защото, ако не започне от самите нас, откъде иначе.
М., 17 г., Варна

Ако бях властваща, щях да забраня технологиите на децата, за да върна въображението в главите им. Въображението дава представата ни за света. Повечето хора са го загубили и сега унищожават единственото, което имат… Щях да премахна кампании, които са против расизма, в подкрепа на хомосексуализма или за подкрепа и защита на циганите, защото тези организации дават повече права на изброените и така предизвикват повече омраза. Нямам нищо против хомосексуалистите, може един ден да се запозная с такъв човек и да станем приятели, но бих премахнала гей парадите, защото може да си различен от останалите, но не е нужно да го парадираш. Така може да потиснеш друга общност.
Н., 13 г., Варна

Щях да осигуря всяко едно дете да ходи на училище за да се учи да пише и чете, смята и твори, без значение каква религия изповядва, каква националност е или какъв цвят на кожата, очите или косата има. Може би щях да им осигуря доста добри права, но и доста ограничения, за да може да имат възпитание и респект към своите учители, родители и околните… Бих направила така, че расизмът по света да изчезне. Защото поради тази причина, че не приемат различните, през вековете са избивали хиляди хора. Искам да направя така ,че никой да не се притеснява каква религия изповядва, от коя националност е или какъв цвят на кожата има. Просто искам всеки човек да е горд с това, което е, и да живее свободно.
С., 13 г., Варна

Много хора имат несбъднати желания и си мислят, че биха ги осъществили, ако имаха власт. Но не е правилен стремежът към власт, ако се ръководим от лични интереси – освен за себе си, трябва да мислим и за другите. За тази цел трябва да отворим очите си и да спрем да мислим егоистично и да търсим желаното от нас щастие в материалното. Светът ни не се гради само от омраза, лицемерие, завист и жажда за власт, а и от искрена любов и човечност. Ако започнем да търсим доброто у ближния, вместо да изтъкваме недостатъците му, ще преборим злото. Светът наистина ще се промени и без власт, ще стане едно по-добро място. Всеки наш избор се отразява на живота ни и на нас самите….било то добър или лош… това става ясно с течение на времето.
Д., 15 г., Варна

Какво бих направил, ако имам власт? На ум ми идват няколко неща:
1. Бих се противопоставил на масовото невежество по отношение на духовните въпроси сред младежите, като променя оптимално образователната система и въведа отново учебния предмет „Вероучение”. Защото не е редно очевидната истина за правотата на православната вяра да потулва и премълчава.
2. Освен това бих назначил и осигурил финансово хора, които да обясняват на миряните за опасностите, които могат да срещнат по пътя на вярата си – например за сектите, за магьосниците, врачките, ясновидците, окултистите, спиритистите и всяко друго душепагубно подобие на вяра. Защото този проблем е силно застъпен в живота на православните християни, непознаващи добре вярата си.
3. Бих насърчил с особено много държавни средства мисията на Църквата – проповядване на Светото Евангелие сред всички желаещи, както и повсевместно утвърждаване на църковни благотворителни дейности – защото ако хората  не идват при Църквата, добре е Църквата да дойде при тях. Бих спрял и премахнал всеки опит за секуларизация (отделяне на църквата от държавата). Всячески бих се стремил към постигане на общество, изградено на християнски основи, принципи и лиутургичен живот (както във Византия, която е била най-близък образ на Царството Божие  на земята).
Не бих се осмелил да забравя обаче за грешната си природа и за това колко лесно е да злоупотребиш с властта, която ти е дадена. За тази цел, ако имам възможност, в мига на получаването на власт с молитва бих я предал цялата на Иисус Христос, нашия Бог и Спасител, Който за разлика от всички управляващи хора, е абсолютно безгрешен и всичко съвършено ще управлява.
Но всъщност не е ли истина, че всеки човек има власт? Не ми харесва формулировката на въпроса „Какво бих направил, ако имах власт?”. По-скоро правилният въпрос е „Какво ще направя, след като Бог ми е дал власт?” Защото всеки човек има възможността да гради Божието Царство в сърцето си и в сърцата на тези, които обича, на дело. Нещо повече, Иисус Христос ни е казал, че ако с истинска вяра и чисто сърце искаме нещо от Бога в молитва, Той ще ни даде това, което вярвайки сме поискали от Него. А това значи, че Бог ни е поверил цялата власт в наши ръце – във властта на общението с Него – от нас зависи обаче дали и как ще се възползваме от този Божи дар за нас.
Д., 19 г., Варна

Аз не бих променила нищо! Защо ли? Защото, колкото и да е лош светът, в който живеем, ние сме само хора. Светът е такъв, защото Бог така е решил. А Бог е само един и всемогъщ – кои сме ние, че да решаваме съдбата на всички. Само той може да промени нещо, ако е необходимо. Хората са твърде различни. Доброто за едни е лошо за други… Колкото и мечти да имам, що се отнася до някаква световна промяна, аз не бих искала да съм тази, която да реши, дали ще бъдат реализирани, защото не знам как биха повлияли и какво биха донесли те реално. Вярвам в Божията воля и знам, че всяко зло на света е за добро.
К., 16 г., Варна

Смятам, че за да се промени светът около нас към по-добро, не е достатъчен само един човек – нужно е да действаме заедно. Мисля, че само така ще можем да променим света… Днес младите не ходят на църква. Според мен или нямат никакви стремежи, или умът и душата им спят, или са лениви… Не е моя работа да ги съдя, само искам да ги помоля да бъдат добри и да вярват в Бога – мисля, че точно това ще промени обществото към по-добро.
Н., 17 г., с. Копчак, Молдова

Към галерията.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра