Духовно просветен център

Как да си носим кръста?

10.04.2021 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в Неделя Кръстопоклонна – 4 април, 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

Кръстът е безумие за тези, които гинат, а за тези, които се спасяват, за нас, е сила Божия (вж. 1Кор. 1:18).

Братя и сестри, днес е Неделя Кръстопоклонна, в която Църквата издига кръста и го поставя в средата на поста като оръжие на нашата победа, на Христовата победа над греха и над смъртта. Светата Четиридесетница е време за нашето утвърждаване в духа на истинското благочестие. Това е време на въздържание, време, в което се учим на търпение и смирение, време, в което се учим да следваме Христос и Го избираме като основен път, време, в което очистваме своите души с нагласа да се издигнем към небето. И ето, в средата на това време Църквата ни свидетелства за кръста, който е сила Божия за тези, които се спасяват.

За мнозина той наистина е безумие, понеже и в древността кръстът е бил най-срамното оръжие за наказание на най-големите престъпници. И те са били издигани на кръста, подобно на Христос, Който, за съжаление, не е бил признат от тогавашните хора като Син Божий и Спасител – а като престъпник. И те са Го издигнали на кръста…. Но с това издигане на кръста се е случила истинската победа – над греха и над смъртта! Както казва св. ап. Павел: „ Да ми даде господ да се хваля с кръста, на който светът е разпнат и аз заедно с него” (вж. Гал. 6:14).

Точно поради тази причина в днешното Евангелие Христос ни казва: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (вж. Марк 8:34). Какво означава „който иска да върви след Мене”? Това означава, братя и сестри, че за тези, които са осъзнали преходната гибелност на този свят и са пожелали да намерят истинския живот и да се очистят от своите гибелни грехове, за тези Христос се явява като път, истина и живот… И ние можем да тръгнем след Него, ако поискаме. Но за това, казва Той, трябва да се отречем от себе си и тогава да Го последваме… Какво означава „да се отречем от себе си”? (…) Това означава да отхвърлим от себе си всяко непорочно дело, всякакъв грях, всякаква нечистота – да оставим греховния човек, да се отречем от него, за да видим в себе си първоначалната непорочност, с която Бог ни е сътворил… И ето, отричайки се от греховния човек, ние сме призвани да вземем кръста си и да следваме Христос. А „да носим своя кръст”, означава да се опитваме с търпение да понасяме всичките теготи на своите вътрешни духовни борби, които водим в желанието си да се очистим от греха. (…) В тази борба мнозина от нас буквално разпъват себе си, само и само да се запазят в чистота, само и само да се явят като победители на страстите и греха и да насочат своята воля по волята на Бога, а не в своеволието. (…)

Ако имаме любов към Бога, казва св. Йоан Богослов, и ако с ме Го избрали в любовта си като истина и живот, няма да имаме никакъв страх. Защото животът в Христа е живот към спасение – ние се спасяваме чрез разпнатия Христос, на когото въздаваме слава сега и вовеки веков. Амин.

Цялата проповед чуйте в прикачения файл:

Още по темата
Още от Проповеди

Нашият път към живота

14.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Нужно е винаги да бъдем в Божието присъствие и да Го молим да ни праща Своята благодат. Защото Той винаги ще ни чуе и ще ни прати Своята благодат в нашата немощ. И тогава ще са действителни и силни думите, казани на апостол Павел: „Стига ти Моята благодат”, радвай се в нея!"

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

12.09.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Пътят към Бога е път на прошката и милостта

06.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Ние, които искаме да се издигнем от земята на небето, мислейки не за земното, а за небесното, трябва да вървим по този път. Път, който Бог ни показа в Своя личен пример, докато беше тук в образа на Своя Божествен Син...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори