Как да останем хора в тези дни?

28.02.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Думи на отец Василий към енорията след св. Литургия в Неделята на Страшния съд – 27 февруари 2022 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Днес е поредната неделя, братя и сестри, за нашата подготовка към Великия пост и тя е посветена на Страшния съд.

На Страшния съд Христос ще гледа на нашето сърце, и любовта е тази, която ще определи нашето битие във вечността. Той ще ни съди и ще гледа дали сме имали любов – към ближния, един към друг, дали сме обикнали Неговата правда. И когато любовта я няма или тя не е най-главното, което търсим, или когато не се справяме в живота си и при липса на любовта губим своето единство и придобиваме омраза, тогава нашето единство е под голям въпрос.

Както знаете, тези дни се случи най-страшното – това, което никой никога не е очаквал. И страшно е не само защото един народ тръгна против друг народ, а защото тези два народа, както каза Киевският митрополит, са кръстени от един купел, тоест са братя в Христа, и страшно е, че те не намериха сили, не намериха воля, не намериха търпение, чрез които те да се помирят, без да воюват. Това е тежкият грях, който може да се случи между нас християните. И ние го виждаме това не само сега в Украйна, а и в своите лични отношения. Не любовта е водещата сила. И всякакви наши претенции, че ние сме православни християнски народи, свидетелите на Божията правда, са нищожни. Защото, ако някой казва, че Бог е не в силата, а в правдата, то той трябва да знае, че правдата на Бог е Неговата любов, а не някакви закони, които Христос със Своето идване всъщност изпълни, и показа новия закон – закона на любовта.

Това, което се случва сега в Украйна, е свидетелство на това, че законът на любовта не е спазен. Но там не е спазен не само законът на любовта – не е спазен и законът на разума, който също Бог ни е дал, и с този разум трябва да различаваме нещата в този свят, и винаги да се водим от разума си... Но ние не спазихме и закона на ума, а той ни е даден, за да познаваме Бога и Неговата правда. И не можем да кажем, че сме на страната на Бога и че сме опазили ума, който Той ни е дал, когато тръгваме против своя брат... 

Цялата проповед чуйте в прикачения файл:  

Още по темата
Още от Проповеди

Слово на празника Покров на Пресвета Богородица

01.10.2022 г. | Св. Лука (Войно-Ясенецки) | Проповеди

Пресвета Богородица никога повече не се явила в такава велика слава, с такова множество Ангели, апостоли, пророци и светци. Такава огромна и преславна свита, каквато видели Андрей и Епифаний, можела да съпровожда единствено Най-Святата сред Светите - Усърдна Застъпница за нашия свят.

По Твоята дума ще хвърля мрежата (Лука 5:1-11)

25.09.2022 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

За доверието и недоверието в Божия промисъл според Евангелския разказ (Лука 5:1-11) и Апостолското четиво (Гал. 4:22-31) в Неделя първа след Неделя подир Въздвижение. 23.09.2018, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна...

За лозето и благото на Стопанина

11.09.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра