Издания на Руенския манастир в книжарница „Благослов”

05.04.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” в Духовно-просветния център получихме отново първата книжка от поредицата „Жития на българските светии в образи” – „Животът на св. Йоан Рилски”, издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски”, с. Скрино. Фактът, че това е трето издание на книжката, достатъчно ясно говори за нейните достойнства.

Преди да започне разказът, децата виждат изписан тропара на св. Йоан Рилски и дори да не разбират все още какъв е този старинен текст, с всяка страница ще се убеждават, че наистина животът на Рилският чудотворец е бил основа на покаянието, пример за умиление, образец на утешението и духовното съвършенство. Текстът на житието е адаптиран от Йорданка Делчева, а красивите илюстрации са на Дария Наумец. Изображенията привличат вниманието с ярките си цветове и подпомагат децата в разбирането на текста. Книжката е с едър шрифт, което я прави подходяща и за по-малки читатели. Под линия в края на всяка страница има пояснения към непознати думи в текста. Последните страници дават възможност на децата сами да изпишат тропара на свети Йоан Рилски и да оцветят иконата му.

Други издания на Руенския манастир, които може да намерите в книжарницата на Духовно-просветния център:

Детски молитвеник” – кратки молитви и красиви илюстрации, 16 страници, които всяко дете с желание ще чете и ще възраства в своя личен молитвен опит.

„Кратък Воскресник (Осмогласник)” на Манасий Поп Тодоров и свещ. Войн Илиев под редакцията на Андрей Касабов. Псалтикийният Воскресник съдържа кратки разяснения за музикалните знаци и гамите в източното църковно пеене, 40 методически упражнения и указания за разучаване на осемте гласа въз основа на няколко основни кратки богослужебни песнопения.

„Обширен псалтикиен Воскресник. Осмогласник. Утренни възкресни стихири” – фототипно издание на Обширния Възкресник, съставен от Т. Икономов, издаден през 1872 г. в Цариград.

„Приятен Псалтир” –  сборникът съдържа 25 нотирани псалми на свети цар Давид, преведени от нотния текст на книгата „ΨΑΛΤΗΡΙΟΝ ΤΕΡΠΝΟΝ” ( Приятен Псалтир ), издание на Светогорския манастир „Симонопетра”, 1991 г. Автор - Аргир Малчев.

„За календарната реформа” на архимандрит Методий Жерев – беседи и проповеди на автора, произнесени в храм „Св. Николай Чудотворец” в София през 1968 г., в опит да изясни „недоразумението, което довежда ревнителите на „стария стил”до самоотделяне”.

От поредицата „Съвременно православно богословие” все още имаме по няколко бройки от „Сигурност в невидимото - пръвооснови на християнското учение” от архимандрит Пласид (Дезей) и „Кратка православна светоотеческа догматика” от отец Йоан Романидис.

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра