Има ли християнство без Църква? (ВИДЕО)

08.02.2020 г.
При Извора. Бачковски манастир, 2019 (архив, arhangel.bg)
Автор: иконом Василий Шаган

Запис от лекцията на иконом Василий Шаган в „Архангелова сряда” на тема: „Бог ми е в душата” или християнство без Църква и отговор на въпросите, зададени от публиката в залата – 18 декември 2019 г., Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна.

Енорийските срещи „Архангелова сряда” през м. декември насочиха вниманието ни към спасителното дело на нашия Господ, приел смирено да се роди като човек, за да ни освободи от плена на смъртта. Но какво се случи в света след това? Промени ли се с нещо човекът? Промени ли той с нещо своя живот, поразен от греха? Следвайки призива на Бога, върви ли той към своето спасение? И влизайки в храма, ставаме ли част от Неговата Църква?

Иконом Василий Шаган: Представете си, че много обичате музика, че сте прекрасен музикант, прекрасен цигулар, но винаги сами по себе си, със своята музика, вдъхновени от Бога, носейки този дар в себе си, но никога заедно, никога с оркестъра, никога в тази симфония… Вашата музика и дарове, Вие като музикант няма да имате тази пълнота, в която да се почувствате цялостни в тази велика хармония на музиката, която звучи, когато я свири един оркестър, в който участват толкова много музиканти в това число и диригентът.

Така за Църквата знаем, че тя е тяло Христово, на което Христос е глава, а всички ние сме членове. И като членове единият може да е ръка, другият да е сърце, а третият да е малкият пръст. И всички членове както на нашето тяло, така и в тялото Христово са значими за неговата пълнота и за неговата цялост. Главата на това тяло е Христос, Който отдаде Себе си за това единение… Да върне човека в изгубения рай.

А когато човек казва: Аз Го нося в сърцето си, нямам нужда от посредник между мен и Бог, - то не отхвърля ли той всъщност Христос като най-главен посредник между Бога и човека?

Гледайте всички срещи от „Архангелова сряда” в youtube-канала Архангел.бг Варна.
 

Още от Нашата вяра

За опазването на петте сетива - 2

14.07.2022 г. | Св. Никодим Светогорец | Нашата вяра

Според св. Василий Велики, очите са две нематериални ръце, чрез които душата усеща всичко, което се намира далеч от нея. Пази внимателно очите си, защото идолите на зрението се запечатват дълбоко в паметта - остаряваме и умираме заедно с тях...

Молитва за Отечеството и народа ни

22.06.2022 г. | Нашата вяра

Преблагий и всевишний Боже, Господарю на цялата земя и Царю на всички народи! Пред Твоята всемогъща власт и пред възвишения Твой престол ние се прекланяме и смирено Те молим милостиво да погледнеш на нашето Отечество и на нашия народ.

Петдесетница - 2 част

12.06.2022 г. | Митрополит Йеротей Влахос | Нашата вяра

Чрез тайнството Кръщение човекът става член на Църквата, член на Тялото Христово. За апостолите денят на кръщението бил именно денят на Петдесетница. И Христос за тях бил не само Учител, но и Глава... Слизайки над учениците, Светият Дух ги кръстил...

Какво се случва в центъра