Духовно просветен център

Леля Таня разказва за иконата „Успение Богородично” в храм „Св. Николай”

15.09.2016 г.
4 септември 2016 г, честване на 70-годишния юбилей на леля Таня в енорията
Автор: Десислава Неделчева

Преди години, още когато работех в Радиозавода, а аз бях там 22 години, изведнъж казаха, че ще съкращават целия завод. Малко по малко, на етапи съкратиха всички.

Тогава иконата „Успение Богородично” беше тук, от тази страна. Аз идвах при нея и се молех. Беше време, когато правех първите си стъпки в църквата. Идвах и се молех, молех, молех, забравях, че се моля за себе си, и започвах да се моля за всички. Да не ги съкратят, да има работа за всички. И така почти всеки ден минавах и се молех пред тази икона. И в един момент гледам: едното й око се отвори. Както бях тук пред нея, казах: „Господи, тя ме чува и ме вижда”. И се разплаках, разплаках се.

После излязох вънка на пангара, там продаваше свещи една арменка, Ева. В този момент там беше също и Димитър Митев. И им казах всичко. Той ми каза: Запази го в тайна. Аз стоях, стоях и си тръгнах към къщи.

По пътя плача и се чудя как да го запазя в тайна. Не мога. Връщам се вкъщи и казвам на всички. Децата бяха 15-20-годишни, аз на четиридесет. Мъжът ми отвърна: а, така ти се е сторило! Дали така ми се е сторило, или не? Аз зная и не зная. Обаче: през тези години на голяма безработица, в нашия дом не усетихме нито безработица, нито нямане. Майката Богородица показа своето благословение.

Още помня как цялото ми тяло отмаля и изпаднах в състояние на умиление и трепет. Но да не си помислите кой знае какво за мен сега. Бог на всички дава по нещо.

После разказах на отеца, той ми каза, че мислел да изважда тази икона от храма. Но се отказа и предложи да я реставрираме.

 

Още по темата
Още от Моята история

Под Покрова на Богородица

01.10.2018 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Моята история

Ние често четем за чудесата в житията на светиите, но ако се сблъскаме с тях в реалния живот, които стават за наша утеха, като че ли не можем да повярваме. Затова реших да ви разкажа една история във връзка с днешния празник...

Едно румънско приключение

27.09.2018 г. | Ралица Петкова, Младен Гургуров | Моята история

Младежите от Африка и Близкия Изток учудваха всички с радостта, която излъчваха, постоянно усмихнати и пеят, макар че имат толкова проблеми в страните си... Именно радостта в Христос е тази, която може да изпълни живота ни. Но си давам сметка колко ни липсва…

Бог обича смирените

15.02.2018 г. | Ангел Карадаков | Моята история

В тези дни няма как да не се замисли човек дали ще се роди някой друг като дядо Добри. Не знам. Може би. Знам обаче, че той ще продължи да дава пример за доброта и жертвеност, защото в това се състои смирението – да жертваш от себе си за другите. Бог да го прости!

Какво се случва в центъра

Семейство и възпитание

Защо ни е нужен баща? (ВИДЕО)