Христос се ражда, посрещнете Го!

27.12.2018 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Рождество Христово, 25.12.2018, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Честито Рождество Христово!

Христос се роди, братя и сестри, преди повече от две хиляди години, за да спаси народа Си от греховете… Да го спаси от греховната падналост, в която до такава степен сме се заблудили в своята самонадеяност, че дори си мислим, че можем да живеем без Бога. И отново, и отново извършваме Адамовия грях. Но Адам, който поради този грях загуби мястото, където Бог го носеше на ръце и общуваше всеки ден с него, отдавна се покая и Христос отново го върна в изгубения рай. И дойдоха дни, когато и ние плачем и не знаем къде да намерим рая.

И ето че Христос, като стана човек, понесе в Своята човечност цялата мъка на нашето грехопадение, дори смъртта, която е най-голямата язва и враг на човечеството, за да ни спаси от нея. И колко безразсъдно би било ние, които днес празнуваме Неговото раждане, да се радваме на повърхностните неща – на блясъка на гирляндите и елхите, а не на родилия се Богомладенец.

Бог, в Своя божествен промисъл за Неговото раждане, трябваше да Го покаже не като велик цар, облечен в злато, не като голям мъж, а чист, невинен Младенец, Който от една страна, може да бъде лесно уязвен, както се опитваше да направи Ирод, да Го убие, но от друга страна, братя и сестри, показа тази смирена чистота, дори да се роди в обора сред животните, да бъде положен в ясли… Да покаже в този Младенец тайнството на Божието раждане, в което човек се съединява с Бога. Колко са велики тези думи - човек се съединява с Бога! Нека да отворим днес своите умове и своите сърца, за да може наистина да проумеем и да почувстваме тази велика Божия тайна на Божието въплъщение.

И когато усещаме своята немощ в приемането на Христос, понеже сме закърмени с други културни стереотипи, светоусещания и възприемане на всичко около нас, в това число и на самите себе си, нека да приемем, че мирът, който възпяха ангелите, всъщност е мир, който трябва да постигнем със самите себе си. Обуреваеми от греха, се заблуждаваме не само по кой път да поемем, но сме ограбени и от най-висшата добродетел – да обичаме ближните си, един другиго и Бога от цялото си сърце. Помирявайки се със себе си, братя и сестри, може да започнем нашето покаяние. Защото, когато видим нашата немощ, когато видим своята неспособност да приемаме другите, да обичаме, да се радваме искрено, тогава ще дойде истинското покаяние и ще си кажем: Господи, как да намеря това, което ми липсва? Къде да намеря мира със себе си? Къде да намеря радостта? Как да се науча да обичам? (…)

ГАЛЕРИЯ от празника на енорията.

Още по темата
Още от Проповеди

Слово на празника Покров на Пресвета Богородица

01.10.2022 г. | Св. Лука (Войно-Ясенецки) | Проповеди

Пресвета Богородица никога повече не се явила в такава велика слава, с такова множество Ангели, апостоли, пророци и светци. Такава огромна и преславна свита, каквато видели Андрей и Епифаний, можела да съпровожда единствено Най-Святата сред Светите - Усърдна Застъпница за нашия свят.

По Твоята дума ще хвърля мрежата (Лука 5:1-11)

25.09.2022 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

За доверието и недоверието в Божия промисъл според Евангелския разказ (Лука 5:1-11) и Апостолското четиво (Гал. 4:22-31) в Неделя първа след Неделя подир Въздвижение. 23.09.2018, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна...

За лозето и благото на Стопанина

11.09.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра