Духовно просветен център

Христос иска да се радваме

25.01.2021 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в Неделята на Йерихонския слепец – 24 януари 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри, всеки един от нас, всеки, който е бил кръстен, трябва да види себе си като Йерихонския слепец. Неговият пример е един от най-силните в Евангелието. (…) Когато чува, че Христос минава край него, той си казва: „Това е моят шанс на живота!” И от нищо не се вълнувал сред цялата тази тълпа около него, а викал с висок глас и Го молел да му помогне. По същия начин и ние трябва да виждаме своя шанс в Христос – Този, Който наистина може да ни помогне – и с усърдие да се молим. (…)

Много често се случва, сред силно благочестивите християни, да се отказват от своята воля. Но дали Бог не позволява да имаме своя воля? Това много ясно се вижда с Йерихонския слепец. Обърнете внимание – той застава пред Христос и Христос го пита: „Какво искаш да ти сторя?” Нима Христос не вижда, че той е сляп?! Много добре вижда и много добре знае, че това е нещо, което му пречи през целия живот, но го пита, защото иска да го чуе от него.

Така и ние, след като Бог ни е дал свободна воля, можем да молим Бога с конкретно искане. Освен да бъде Неговата воля, „както на небето, тъй и на земята”, ние имаме това право да го помолим с конкретна нужда. Не бива да се страхуваме, както не се страхувал и този слепец. Бог, ако вижда, че това не е за наше добро, Той ни отказва, но ако искаме нещо за наше добро, би се радвал, да ни помогне. А това, което всеки един от нас би могъл да си пожелае, е наистина да прогледне, като Йерихонския слепец. (…) Бог е дал очите на човека, но какво той иска да види, зависи от него. Затова да се молим на Бога да прогледаме, да виждаме, което Бог иска да видим, да имаме очите на цар Давид и да се радваме на живота. (…)

Братя и сестри, наистина, да вземем този пример на слепеца от Йерихон, буквално да копираме неговия пример за надежда на Бог и силна молитва към Христос. Така Христос и нас може да ни попита – какво искаме в нашия живот. Амин.

Цялата проповед чуйте в прикачения видео файл:

 

Още по темата
Още от Проповеди

Отвори ми вратите на покаянието!

27.02.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Това е вопъл, който излиза от самото сърце само тогава, когато ние сме осъзнали своята греховност. Защото тогава можем да сме искрени към Бога. Едни осъзнават пред Бога всичко, което Той ни е дал, и благодарят за това, а други осъзнават своята немощ и викат към Господа: „Бъди милостив! ”...

Време е да сверим докъде сме стигнали

27.02.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Дали сме още с блудници, или вече се обръщаме към Бога; дали, вече ни посрещат на трапезата и имаме мир и радост в сърцето си, или сме онзи, верният, който работи на нивата и още не се е върнал при баща си, за да види трапезата Му пълна с блудници, чиито нозе умива лично Отца му и се радва, че са живи.

Нашите деца и нашата вина

20.02.2021 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Случката с хананейката показва отношението на Бога към нашите молитви. Тя моли с такова смирение и с такава вяра, дори третият отговор на Христос не я отказва да се моли. И точно тук става обратът… Когато не губим вяра, дори ако е станало по-зле…

Какво се случва в центъра