Празникът на храма

09.11.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Той не е като всеки друг ден. Дори да е делник и да вали от сутринта (както тази година), това не отнема нищо от достойнствата му. Нито е по-малко тържествен, нито по-малко хора се събират на празничните служби, нито молитвата и почитта към патрона на храма е по-слаба.
Още на 7-ми, на празничната Вечерня, храмът се изпълни с хора. И с хлябове за Петохлебието. А по време на акатиста всички пригласяха на певците: „Радвай се, Михаиле, велики архистратиже, с всички небесни сили!”
На 8 ноември още за Утринята хората заприиждаха. Дъждът ту спираше, ту се усилваше, а в храмът все повече придобиваше пълнота. Част от нея беше и хорът на певците, обучаващи се в курса по източно пеене към Духовно-просветния център.
След Светата Божествена литургия празникът се пренесе на двора. С панихида на гроба на първия свещеник, служил в храма, протойерей Константин Дъновски, отдадохме почит на възрожденците, чието дело, както каза иконом Василий Шаган, трябва винаги да помним с благодарност. Те още преди Освобождението, преди да се сдобием отново с държава, водени от духовниците и учителите, са възродили паметта българска. Строили са храмове и училища и въз основата на Евангелието и християнската вяра са будили паметта за онова, което трябва да пазим, докато сме живи, за да имаме и държава и да сме истински човеци.
Тогава дойдоха и специалните гости на празника – ученици от Търговската гимназия и група възпитаници на Дневен център – Чайка. В голямата зала на втория етаж, където някога е заседавала Варненската църковно-училищна община „Напредък”, те научиха историята на храма и на първото българско училище в града ни. Поговориха и за празника на св. Архангел Михаил, и за отминалия наскоро празник на будителите, част от които са били хората, дали мило и драго, за да го има днес това кътче от Възраждането в центъра на Варна.

След водосвета и благодарствения молебен за здраве беше благословена празничната трапеза.
Благодарим на всички, които помогнаха с дарение или със служение за празника на св. Архангел Михаил!

Още по темата
Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Краен срок за изпращане на творбите е 26.03.2023 г.

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Какво се случва в центъра