Духовно просветен център

„Господар и ратай” - Лев Н. Толстой

10.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

През тази година издателство „Омофор” зарадва почитателите на класическа художествена литература с ново издание на повестта „Господар и ратай” на Лев Николаевич Толстой. А от днес тя е налична и в книжарница „Благослов” във Варна.

Първото издание на повестта у нас е още в същата 1895 година, когато излиза и в Русия, тогава е преведена и отпечатана в списание „ИСКРА”. През 1928 г. „Господар и ратай” излиза за втори път на български език в една книга заедно с друга повест на Толстой – „Смъртта на Иван Илич”, от издателство „Възраждане“ в София. Настоящият нов превод на повестта, осъществен от издателство „Омофор”, ни връща към тази позабравена творба на Л. Н. Толстой.

В „Господар и ратай” се разказва за двама души, богат стопанин, господар, и неговия ратай, работник за всичко, които пътуват през полето в ранната зима, след Никулден, с шейна; тръгват на свечеряване за съседно село, озовават се в снежна буря, в страшна непрогледна виелица; изгубват се сред зимното поле. През нощта господарят Василий Андреич изоставя спътника си, ратая Никита, за да спасява себе си; но и сам не може да се избави… Озовал се в смъртна опасност, пред лицето на смъртта, той преосмисля живота си…
Малка по обем, но затрогваща и внушителна по съдържание, книгата говори за вътрешната промяна в човека, поставен на изпитание. (omophor.com)

Встъпителната студия за автора и книгата от преводача Венета Дякова може да прочетете ТУК.

Още от Нови книги

Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове

29.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. Тя е отговор, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота.

Житие на преподобния Герасим Йордански за деца

28.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Поредицата „За децата на България”, издавана от Ловчанска Епархия, се увеличи с още една книжка. Освен че запознава децата с житието на св. Герасим Йордански и с животът в манастира, който преподобният основал, тя е и книжка за оцветяване...

Срещата на човек с Бога: Св. Гора Атон - най-високата точка на земята

08.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книгата Месогейският митрополит Николай споделя с читателите своите спомени от посещенията си на Света Гора и ни дава възможност да видим през неговите очи живота на атонските подвижници.

Какво се случва в центъра