Духовно просветен център

„Господар и ратай” - Лев Н. Толстой

10.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

През тази година издателство „Омофор” зарадва почитателите на класическа художествена литература с ново издание на повестта „Господар и ратай” на Лев Николаевич Толстой. А от днес тя е налична и в книжарница „Благослов” във Варна.

Първото издание на повестта у нас е още в същата 1895 година, когато излиза и в Русия, тогава е преведена и отпечатана в списание „ИСКРА”. През 1928 г. „Господар и ратай” излиза за втори път на български език в една книга заедно с друга повест на Толстой – „Смъртта на Иван Илич”, от издателство „Възраждане“ в София. Настоящият нов превод на повестта, осъществен от издателство „Омофор”, ни връща към тази позабравена творба на Л. Н. Толстой.

В „Господар и ратай” се разказва за двама души, богат стопанин, господар, и неговия ратай, работник за всичко, които пътуват през полето в ранната зима, след Никулден, с шейна; тръгват на свечеряване за съседно село, озовават се в снежна буря, в страшна непрогледна виелица; изгубват се сред зимното поле. През нощта господарят Василий Андреич изоставя спътника си, ратая Никита, за да спасява себе си; но и сам не може да се избави… Озовал се в смъртна опасност, пред лицето на смъртта, той преосмисля живота си…
Малка по обем, но затрогваща и внушителна по съдържание, книгата говори за вътрешната промяна в човека, поставен на изпитание. (omophor.com)

Встъпителната студия за автора и книгата от преводача Венета Дякова може да прочетете ТУК.

Още от Нови книги

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

„Селенията на църковната музика” – Ивайло Борисов

21.07.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налична книгата „Селенията на църковната музика” на изд. „Омофор”. В сборника читателят ще открие широк кръг от въпроси, посветени на църковната музика, отвеждащи от нашата съвременност до раннохристиянското време...

Детски писма до Бога

10.07.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Вече и в книжарница „Благослов” може да откриете „Детските писма до Бога” на издателство „Омофор”. Какво се случва, когато детето реши да изпрати писмо на Създателя? И дали сме готови убедително да отговорим на въпросите му за вярата и Бога?

Какво се случва в центъра