Духовно просветен център

Представяне на книгата „Полът – мъже, жени, пол и феминизъм”

08.11.2014 г.
Автор: Архангел.бг

Предстоящо

В рамките на програмата на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” „Подкрепа на семейството” за 21 ноември, Въведение Богородично - празник на християнското семейство, ще бъде представена книгата на американската писателка Фредерика Матюс-Грийн „Полът – мъже, жени, пол и феминизъм”: 10 ноември, 18 часа, Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", ул "27 юли" 9.

Фредерика Матюс-Грийн е американка, в младостта си активна феминистка, бивша протестантка, обърнала се към православието. Пише и говори по широк кръг въпроси: от филмови обзори през въпроси на източното православие до проблемите на брака, семейстбото, културата.

Автор е на 9 книги, сред Които „Пилигримско пътешествие в тайните на Православието" (1997), „Просветлено сърце: древният християнски път към преображението" (2001) и др.; има публикувани повече от 700 статии, изнесла е над 500 лекции в университети като Йейл, Харвард, Принстън, Уелсли, Корнуел, Калвин, в Аспен институт, катедралата във Вашингтон, Американската академия за религии и др.; излиза многократно с коментари по националното обществено радио; нейни есета са получили награда за най-добра християнска творба през 2000, 2002, 2004 и 2006, за най-добра духовна творба - през 1998 и 2007 г.

В книгата си „Полът: мъже, жени, пол, феминизъм" авторката описва личния си драматичен път през лабиринта на „женските" си преживявания, който води началото си от феминисткия фанатизъм на 60-те до опита от вярата в Православната църква. Читателят няма да открие теоретичен богословски анализ на тези наистина екзистенциални въпроси, а по-скоро ще се сблъска с една изстрадана и емоционално ангажирана позиция на човек, който безкомпромисно разрушава идолите на феминисткото мислене и лайф стайл със спонтатни и оригинални коментари на различни феномени от масовата култура, като напр. идеалът за женска красота, внушаван от „Дисни" и т.н., с което показва наистина нуждата от преосмисляне на стереотипи, настанила се дълбоко в съзнанието и живота на постмодерното общество.

 

Още от Нови книги

Църковни календари за 2021 г.

12.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Календарите са настолен и стенен и са издадени от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски” към Софийска света митрополия - многолистови, с красиви фотографии и с богата полезна информация...

Светецът от затворите. Записки за живота на Валериу Гафенку

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Героят на тази книга е сред хилядите изповедници на православната вяра, пострадали или загинали в комунистическите затвори в Румъния. Включени са всички известни досега, както и нови свидетелства за живота му...

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

Какво се случва в центъра