Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 12 ноември, въпреки мъгливото дъждовно утро във Варна, няколко младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, потеглиха за гр. Балчик. Смелостта и надеждите им скоро бяха възнаградени, слънцето разбута облаците и ги посрещна приветливо на входа на Двореца.

Мястото е познато на мнозина – впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за историческите събития от първата половина на миналия век. Чий е този дворец? Защо Балчик и цяла Южна Добруджа са били част от Румъния? Кой архитект е създал красивия терасовиден парк? Все въпроси, които възникваха у младежите, и докато търсеха да уловят най-добрия кадър, намираха и отговор на много от въпросите си.

Предварително, за да насочи участниците в курса, в каква посока да търсят интересни кадри, ръководителят Мария Тодорова проведе кратка беседа с младежите и състави план за заснемането – основно пейзаж и портрет, като напомни, че е важно да използват изучените наскоро правила за композицията във фотографията. Разбира се, и по време на самото заснемане тя напомняше и съветваше как може да се получи по-добре, и даваше добри идеи на младите фотографи. Как най-добре да направят портрет на даден човек, колко е важно да уловят специфичното за него и как естественият декор може да направи портрета уникален. И както и в предишните практически занимания, така и в този ден, за всички участници ставаше все по-очевидно, че няма два еднакви кадъра. Нещо повече – не само всеки нов миг и детайл добавя своето в общата картина, но и всеки отделен фотограф. А това само потвърждава мисълта на Джо Буасинк: „Не можете просто да натиснете бутона на затвора, без да оставите част от вас на снимката”.

С настъпващият следобед небето отново се покри с облаци и напомни, че хубавото време през ноември е по-скоро дар, отколкото даденост. Изпълнени с незабравими впечатления и с благодарност към Бога за подарения ден, всички се отправиха към автобуса и групата потегли към Варна. Хубаво е, че освен възможността за една по-различна фотографска практика в рамките на майсторския клас, това посещение в Двореца обогати и познанията на младите хора за миналото на Балчик и този регион на България.

Вж. снимки във Фейсбук страницата на курса

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Започна училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” - 2022

03.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Каква история на българите бих разказал на моите съвременници днес?” - какво мислят младите хора за историята и за делото, извършено от св. Паисий през 18 век, каква е тяхната гледна точка за нашата история – кое смятат за важно и как биха го представили на българите днес?...

Какво се случва в центъра