Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”, който се проведе от 29 октомври до 30 ноември в Духовно-просветния център. Названието на курса не беше случайно – тематично той беше посветен на празника Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. В тази връзка беше проведена и специална фотосесия – семейна снимка в храм „Св. Николай Чудотворец”. Много от фотографиите, включени в изложбата са именно кадри от тази фотосесия, но също така и много други уловени моменти от красотата на света около нас. Макар и за кратко време младите фотографи успяха да научат основните правила за постигането на добри резултати с качествена стойност, в което сами може да се убедите, ако разгледате изложбата. Тя е разположена в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

На откриването на изложбата ръководителката на майсторския клас Мария Тодорова се обърна към младежите с развълнувани думи:

Всяко действие, което предприемаме, има цел. Излизаме на улицата, искаме да видим слънцето, отваряме прозореца, искаме да дишаме чист въздух. А каква беше целта на нашия мастър клас? 
Първата цел беше да се запознаем с фотоапарата и основните правила за композиция във фотографията. Втората наша задача беше да говорим на тема „Вяра и семейство” и да се опитаме да направим снимки на тази тема. Мисля, че нашите снимки, които са показани тук днес, те са показател за това, колко сме успели да постигнем целите си в нашия мастър клас. Това е само първата стъпка в усвояването на основите на фотографията. Тези, които искат да свържат живота си и професията си с фотографията, мисля, че имат още много да учат в тази насока.
Мисля, че е много важно всеки християнин да остави добър отпечатък в живота си. Фотографията е отражение на нашите мисли, на нашето търсене. Тук, в нашия мастър клас, се опитахме да насочим очите ви към най-важните неща в живота ни. Това са вяра и семейство! Без вяра човек не може да живее. Вярата е основа и на всяко семейство, без вяра семейство не може да съществува. Много се радвам на вашия успех, много се радвам, че успяхте да видите това, което се опитахме да ви покажем, да видите красотата на нашата вяра, красотата на нашето семейство.
Бих искала да ви пожелая да бъдете внимателни. Внимателни към нашия свят. Светът, който Бог създаде за нас, е много красив. Важно е да търсим тази красота и да я виждаме. Затова отново ще ви припомня притчата за пчелата и мухата. Пожелавам ви да бъдете като пчелички, които се стремят към цветята, красотата, към светлината и към слънцето! Вие сте прекрасни! Пазете сърцето си чисто и сейте добро в нашия свят!

Поощрение младите фотографи получиха и от Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска митрополия:

От Библията разбираме, че първото нещо, което Бог е направил при създаването на света, това е светлината. Но не тази слънчева светлина, която ние познаваме, а една друга светлина, тайнствена, и тя оттук нататък дава пространство и възможност за появата на всяко друго нещо. Всичко останало съществува в тази вечна светлина, която Бог сътворил в началото. И вие като фотографи, като художници изучавате точно това свойство на светлината – да събира в едно цяло предметите, да ги обединява, да им дава форма, да им дава цвят, да им дава връзка помежду им. Защото ние забравяме, че основното нещо, което формира света около нас, в нашите представи, това е светлината. Тя създава света около нас и го прави едно цяло, хармонизира всичко по един чуден начин. И това се отнася за видимия свят. А в духовния свят, както се казва в Евангелието от Йоан: „съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света”. Тук става дума за Господ Иисус Христос, Който е Божествената вечна светлина, която просвещава не предметите, а оформя, осветява и съединява в едно душите на хората. Първо всеки един човек просвещава отвътре, а след това всички хора събира и съединява в едно цяло. Затова и първото тайнство на Църквата, най-древното тайнство на църквата – това е бракът. Адам и Ева в рая и оттам нататък всеки човек след тях първо бива просветен от тази светлина, след това трябва да види другия в тази Божествена светлина, да види красотата и чистотата, които Бог е вложил в нега, и тогава е възможно Бог да ги събере и съедини в едно. И аз като гледах вашите снимки, забелязах, че има няколко групи – едните са отразили красотата на творението, на природата, на животните и растенията; а другите са отразили красотата на хората – не само когато човек е сам, а и когато е заедно с другите, било то приятели, братя, сестри, родители. Когато личността на един човек се доближи до светлината на друга личност, става някаква тайнствена връзка, едно божествено просвещение, което ги сближава… Това е и смисълът на фотографията, на изкуството, да различим онова, което е по-дълбоко, което Бог е вложил в нас. Да го различаваме и в себе си, и в ближните. И вашата задача като фотографи е някак да успеете да го покажете на другите. Затова искам много да благодаря на вашата ръководителка Мария, че ви насочва по този път, вярва във всичко това и се опитва да предаде тази вяра и на вас, и да ви научи да се отнасяте отговорно към това, което правите, защото това, което правим остава следа след нас и може да повлияе и да промени живота дори на някой друг.

Благодарим и на всички младежи, които се включиха. За някои от тях това беше първата по-задълбочена среща с вярата, със смисъла на живота, който тя дава, и с виждане за човека в една по-различна светлина. Надяваме се, че разговорите с отец Василий и с нашите сътрудници са поставили началото на един вътрешен диалог, който всеки сам ще реши кога да продължи.

Въпреки че се разделяме, такива проекти винаги носят радост, защото накрая всеки участник си тръгва със знания и, най-вече, с умението да прави нещо и при желание да го прилага и занапред в живота си. Дано творческата искрица, която сега са запалили в сърцата си, не угасне, и догодина се включат отново в следващия мастър клас по фотография.

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра