Финал в есенното издание на Младежкия ораторски форум - 2019

14.12.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 11 декември, с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и подкрепата на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана, се проведе финалът на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – втора възрастова група (10-12 клас). Тази година в него се включиха участници от пет варненски гимназии – Първа ЕГ, Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”, СУ ХНИ „Константин Преславски”, ПГ по електротехника, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” и от Школата по гражданско образование „Детски и младежки парламент - Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК Варна – общо 21 млади оратори.

В началото беше изтеглен жребий за поредността на участниците и беше представено журито, което ще оценява речите. Както и в лятното издание, то беше с обновен състав – към него се присъединиха Мариан Желев, писател, и Пламена Тодорова от Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Варна, а за втори път в оценяването се включи и един ученик – Даниел Луканов от 11 клас в Първа ЕГ, победител в минали издания на форума. Председател беше иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център.

Общата тема за двете възрастови групи тази година беше „Можем ли да бъдем милосърдни?” Реалността, в която живеем, все по-често подлага на проверка способността ни да сме съпричастни към живота на хората около нас. Гледната точка на младежите по този въпрос обаче ни даде надежда, че расте поколение, което не е равнодушно към проблемите на обществото ни днес. Ние често смятаме, че щом младите предпочитат виртуалната реалност, значи не се интересуват какво се случва в действителността, но уви, както чухме в училищните кръгова и при тази възрастова група, това не е така.  Милосърдието е ценност, която се възпитава най-вече с пример в семейството, но понякога и сам Бог я отключва в сърцето на човека заедно с любовта към хората около нас. Стига да откликнем и ние, да направим нашия личен избор и да се включим в дадена кауза.

Поради големия брой на участниците обаче на финала чухме само втората реч на ораторите – по тема, която ги вълнува и смятат, че е важно да я споделят и с другите. Очаквано, и тази година тези теми бяха най-разнообразни – за спорта, за роботиката, за генното инженерство, за силата на волята, за таланта и постигането на целите, за идеалите и младостта, за утрешния ден, за щастието, за смисъла на живота, за греха и прошката, за вдъхновяващата и преобразяваща сила на театъра и  разбира се, за любовта. Имаше и теми, родени от специфичните интереси на младите оратори в дадена област, като: „Големият филтър”, „Черните деца на Германия” и чисто философската „Краят на смисъла и смисълът на края”... Определено младите хора днес  имат многостранни интереси и не се страхуват да насочат вниманието си в най-неочаквани посоки.

Класирането беше много оспорвано, заради минималната разликата в оценките, но в крайна сметка журито произнесе своето решение – трите места бяха споделени между шестима участници, както следва:
Първо място – Рада Жечева от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри” и Стефани Ангелова от Школата по гражданско образование „Детски и младежки парламент - Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК.
Второ място – Изабела Великова от СУ ХНИ „Константин Преславски” и Таня Ненова от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”.
И трето място – Ивана Иванова от СУ ХНИ „Константин Преславски” и Александра Колева от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”.

Участниците също направиха своя класация, в която победител стана Изабела Великова от СУ ХНИ „Константин Преславски”.

Заелите призови места си поделиха сумите от наградния фонд на форума, а също така те получиха Библия и книги. За участие във финалния кръг всеки от участниците получи грамота със знака на Ораторския форум, младежкото издание „Алтернатива” и книгата „От 25-я час до вечния час” на Константин В. Георгиу.

Изказваме своята благодарност към фондация „Комунитас” и фондация „Покров Богородичен”, които ни предоставиха безвъзмездно свои книги за наградния фонд и така подпомогнаха провеждането на петото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”!
Благодарим и на всички младежи, които се включиха тази година във форума и на учителите, които се трудиха наравно с тях при подготовката! До нови срещи в следващото издание през 2020 г.

Вижте още снимки в Галерията.
Скоро – записи и откъси от речите.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Празник за всички

27.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Макар Благовещение да се чества през покайния период на светата Четиридесетница, това винаги се случва с нужната почит и тържественост. Така беше и тази година в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна...

Предпразнична работилничка за деца и татковци в школа „Кандилце”

11.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 12 март от 11.15 ч. в учебната зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” отваря врати работилничката на школа „Кандилце”. Поканени са всички желаещи – деца и татковци. Повод е наближаващият празник – Благовещение. Заповядайте!

Алтернатива - март, 2023

10.03.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво е светостта и всеки духовен опит ли води към нея? Има ли „указателни знаци” и „пътеводители”, за да не се отклоним в погрешна посока? Как да придобием духовна полза през периода на пост? Тази основна тема следва и новият брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра