Финал за ораторите от първа възрастова група - 2018

30.06.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши първият етап на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – 2018. Поради нарастващия брой на участниците тази година той се провежда в два сезона: лято – първа възрастова група (8 - 9 клас) и есен – втора възрастова група (10 - 12 клас). След вътрешните кръгове на градския финал на 28 юли се явиха 13 млади оратори от три училища – Първа езикова гимназия, МГ „Д-р Петър Берон” и ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. 

Състезанието премина по обявения регламент, но в по-съкратен вариант – всеки от участниците представи само една от двете речи, с които е победил на училищния кръг. Някои избраха да представят позицията си относно петата Божия заповед (задължителната тема тази година), а други говориха по свободна тема, която го вълнува в момента. Следваха въпроси към всеки оратор от страна на журито, но немалко бяха зададени и от останалите участници, така че се получи доста автентичен форум.

Журиращи тази година бяха: иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център, доц. Бойчо Бойчев, преподавател по философия във ВСУ „Черноризец Храбър”, Христина Спасова, уредник в Регионален исторически музей - Варна, Десислава Неделчева, филолог и литературен критик.  Задачата им не беше никак лека, като се има предвид колко силни бяха училищните състезания.

В своето обръщение към  младите оратори председателят на журито иконом Василий Шаган пожела успешно представяне на всички под покровителството на св. Климент Охридски и изказа надежда, че мненията, които изказват, ще съответстват на техните житейски принципи. Въпреки че е възможно те да претърпят промяна по-нататък в живота, в процеса на израстването им, но също така е възможно да се окажат и най-твърдата жизнена позиция, която ще отстояват през целия си живот. Защото, ако човек няма принципи, смята, че всичко му е позволено, обаче ако има такива, той ги следва и защитава, а понякога е готов и да умре за тях. И много често принципите, които следваме от младини са най-стойностните в живота ни. И целта на този форум е да покажем на всички колко значими мисли изказват младите хора днес.

Сложната задача на журито се доказа от резултата при класирането – и трите призови позиции бяха споделени от по двама участници.

С равен брой точки първото място заеха Даниел Луканов от Първа ЕГ и Джулиана Манолова от МГ „Д-р Петър Берон”. Те говориха по свободно избрана от тях тема и впечатлиха със задълбочената си гледна точка за проблемите на съвременния човек. Джулиана сподели какво би било „Ако хората в днешно време бяха свързани”, а Даниел говори за безпокойството като характерен белег на човека днес.

Втората награда отиде отново при двама участници – Кристиян Иларионов от Първа ЕГ , който спечели журито със своята интересна разработка на основната тема „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята”, и Дария Къдрекова от МГ с наблюденията си за „Нашият свят”, в който много хора се стремят да наподобят околните, общите рамки, предпочитат да загубят себе си, за да избегнат агресията, ако са различни.

Третата позиция заеха Никол Илиева от Първа ЕГ и  Полина Бодурова от МГ. Никол разсъждава по въпросите за „Човека и мястото му във Вселената”, а Полина изненада всички с подготовката си по темата „Стереотипите”.

Победител на участниците стана Дария Къдрекова от МГ „Д-р Петър Берон”, а победител на публиката в тази възрастова група не беше отличен, тъй като нямаше достатъчно зрители, за да бъде обективен изборът.

Въпреки че не заеха призови места, изключително впечатление оставиха и представителите на ПГ по туризъм – момичета показаха отлична подготовка и с искрено вълнение представиха своите речи. А темите бяха най-разнообразни: от приятелството и книгите, та до времето като ценност. (Вж. Откъси от речите)

Всички участници получиха грамоти със знака на Ораторския форум, Библия, последните броеве на младежкото издание „Алтернатива”, а заелите призови места – и книга – „Два милиона километра в търсене на любовта” на К. Кенет и „От 25-я час до вечния час” на В. Георгиу. Обща награда за всички беше също така предложението да се включат в Летния младежки форум в СОК „Камчия”, но разбира се, това зависи както от желанието на всеки, така и от съгласието на родителите.

Приятна ваканция на всички! А през есента очакваме ораторите от втора възрастова група.

Снимки от събитието – в Галерията и видеозаписи в YouTube канала на сайта – Архангел.бг Варна

Ораторският форум се осъществява с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра