Финал на лятното издание на ораторския форум – 2021

29.06.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Седмото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” е вече факт. На 28 юни в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”се проведе градският финален кръг за втора възрастова група (10-12 кл.), на който се явиха учениците от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров” и МГ „Д-р Петър Берон”. Желание за участие бяха заявили и от Първа езикова гимназия, но за съжаление техни представители не успяха да дойдат в посочения ден на финала. Уви, поради дългия период на онлайн обучение и все още продължаващата противоепидемична обстановка тази година не само те не успяха да вземат участие.

Форумът следва познатия регламент. Младите оратори се бяха подготвили с две речи – една на свободна тема, а другата – по темата, зададена от Духовно-просветния център. А тъй като през тази година се навършиха 165 години от създаването на първото българско читалище – на 31.01.1856 г. в Свищов – затова решихме темата, зададена от нас, да бъде: „Светът на читалището и на българската книга”. Целта ни беше да видим какво знаят младите хора за тази самобитна културно-образователна институция, а ако не знаят – да научат повече при подготовката на своите речи. В състава на журито този път бяха: иконом Василий Шаган – ръководител на Духовно-просветния център, Пламена Тодорова – гл. експерт „Духовност и етноси” към Дирекция „Образование и младежки дейности на Община Варна, Юлия Христова – богослов и Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център.

Речите, които чухме на училищния кръг, ни разкриха отношението на младежите към читалищата. Независимо дали самите те ги посещават често или по-рядко, според тях тези културни средища са нужни, особено за децата и останалите хора в даден квартал, и трябва непременно да се подпомагат от държавата, да осъвременяват своята база, за да бъдат привлекателни за повече хора, и да развиват своето просветно дело. На финала ораторите се представиха с речите на свободна тема и от тях стана ясно, че това са будни млади хора с различни интереси и формирани позиции по теми като: „Образованието днес”, „Изборът на професия”, „Семейството”, „Футболът”, „Гневът”, „Нуждата от контрол на рекламите”.

След преценката на журито, класирането във финала на втора възрастова група беше следното: първо място – Силвия Димова от ПГ по туризъм и Ванеса Шалаверова от МГ, второ място – Георги Димитров от МГ, и трето място – Зорница Христова от МГ и Ален Ованесян от ПГ по туризъм. 

Очакваме с надежда и втория финал – следващата учебна година в края на есента. Ще се надяваме тогава учебният процес да е присъствен и да има повече участници.
Приятно лято на всички! Снимки от събитието - в ГАЛЕРИЯТА.

Ораторският форум се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана.

Видео от предишните издания на Ораторския форум може да видите в Youtube канала на Архангел.бг.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Започна училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” - 2022

03.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Каква история на българите бих разказал на моите съвременници днес?” - какво мислят младите хора за историята и за делото, извършено от св. Паисий през 18 век, каква е тяхната гледна точка за нашата история – кое смятат за важно и как биха го представили на българите днес?...

Какво се случва в центъра