Финал на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – 2021

17.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

През тази седмица приключи последният от проектите в Духовно-просветния център за 2021 г. На 14 декември се проведе финалът на есенното издание на Младежкия ораторски форум. Уви, поради дългия период на дистанционно обучение на учениците и все още продължаващата противоепидемична обстановка и подготовката, и училищните кръгове, и самият финал протекоха онлайн. Въпреки трудностите, създадени от обстоятелствата, в това издание се включиха ученици от почти всички водещи варненски гимназии – Първа ЕГ, Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”, СУХНИ „Константин Преславски, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” и Школата по гражданско образование „Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК, Варна, която имаше участници и от МГ „Д-р Петър Берон” и ГПЧЕ „Йоан Екзарх” във Варна – общо 20 младежи от първа възрастова група.

При подготовката и провеждането на училищните кръгове учениците и учителите следваха познатия регламент – всеки от ораторите беше подготвил две речи – една на свободна тема, а другата – по темата, зададена от Духовно-просветния център: „Светът на читалището и на българската книга” (за да отбележим 165-та годишнина от създаването на първото българско читалище). За финалния кръг трябваше да изпратят една от своите речи и повечето от младежите се представиха с втората реч – по тема, която ги вълнува и смятат, че е важно да я споделят и с другите. Получените видеоклипове бяха изгледани и оценени (на 14 декември) от жури в състав: иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център; доц. Бойчо Бойчев, философ, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър” и Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център.

Свободната тема винаги е предполагала изобилие и разнообразие от посоки, привлекли интересите и вниманието на младите оратори, но тази година не беше точно така. Реалността, в която живеем вече втора година, по своему беше намерила отражение и съответна интерпретация на ораторския форум. Общото мнение на журито беше усещане за негативизъм, несъгласие, критика и желание за промяна на настоящото състояние на нещата. За разлика от миналата година, сега нямаше речи конкретно за изолацията и дистанционното обучение. Този път в изказванията на децата личаха проблемите, с които са се сблъскали в общата криза, в която изпадна обществото ни след въвеждането на противоепидемичните мерки, и разсъжденията им, породени от тях. За особеностите на българската народопсихология и какво точно пречи на българина да поиска да бъде отговорен гражданин на обществото. За обезлюдяването и разрухата на българското село, особено в планината. За пасивността и обезличаването, в които изпадат зависимите от електронните технологии и социалните мрежи. За спорта и изкуството (музика, танци, рисуване и необятния свят на книгите) като възможност за развиване на способностите и дарбите на личността и начин за излизане от психическото претоварване и превенция на агресията. Особено внимание беше отделено на семейните взаимоотношения – насилието, родителството, осиновяването, лъжата. Във всяка реч имаше момент, в който ораторът вижда нуждата от някаква промяна, но в три от речите това беше основната тема – как да променим света около нас, кога се случват промените, какви са условията за това и колко важно е личното участие в общата промяна.

Определено конкуренцията беше голяма, затова и при оценяването на речите се оказа, че разликите са минимални. Затова и всяко от призовите места беше поделено между двама оратори. Така във финала на есенното издание на форума се получи следното класиране:
Първо място – Янита Костадинова от СУХНИ „Константин Преславски” и Симеон Иванов от ШГО „Европейски мост”;
Второ място – Даниел Йорданов от ШГО „Европейски мост” и Инна Дякова от СУХНИ „Константин Преславски”;
Трето място – Даяна Илиева от Първа ЕГ и Весела Петрова от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”.

Поради неприсъствен формат и в тазгодишния ораторски форум нямаше как да бъдат излъчени победители на участниците и на публиката, както е по регламент. Също така за втора година журито установи колко недостатъчно е само да се чуят речите дистанционно. Липсата на възможност да се води диалог между журито и младежите, ощетява и двете страни. Опитът от предишните издания на форума показва, че този компонент оказва съществена роля, за разкриване качествата на ораторите. Но пък се постарахме да компенсираме тази дистанция в следващите два дни, когато младежите дойдоха да получат наградите си за положения труд. Пожелахме им да потърсят пътя към надеждата и да не спират да вървят към това, което ги предизвиква да се развиват като личности, и ги прави действени и променящи се към по-добро. Всеки участник получи книга на християнска тематика, рождественския брой на сп. „Алтернатива” и грамота със знака на Ораторския форум, а заелите призовите места си поделиха наградния фонд. Ще се постараем да публикуваме откъси от речите в отделна статия.

Благодарим и на всички учители, които ни сътрудничиха в организацията на форума, въпреки всички затруднения и ангажименти, и помогнаха на младежите в подготовката за участие:

Ренета Паунова – учител по Български език и литература в ПГ по туризъм
Мария Хаджиева – учител по Български език и литература в ПГ по туризъм
Нела Димова - учител по История и цивилизация в Първа ЕГ
Нели Геновска - учител по История и цивилизация в Четвърта ЕГ „Ф. Ж. Кюри”
Росица Тодорова – учител по Реторика в СУХНИ „Константин Преславски”
Александър Иванов– учител по Философия в СУХНИ „Константин Преславски”
Долорес Коева – Школа по гражданско образование „Европейски мост”, ЦПЛР-ОДК.

Ораторският форум се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана.

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)