Никулденска история от главен готвач Галина Василева

07.12.2014 г.
Автор: Галина Василева

Родена съм във Варна на 12.12.1978 г. заедно със сестра близначка. Завърших средно образование в Техникум по облекло. Придобих професионална квалификация за Готвач през 1997 г. в гр. Варна. Две години работих в България със сестра си. Първо бяхме в петзвезден хотел в курорта „Св. Константин и Елена”. Там се запознах с добри колежки, чрез които улових красивото в работата. След това попаднахме в друг хотел в комплекс „Златни пясъци”, където по Божията милост срещнахме нашата кръстница, Розалина (леля Рози) и благодарение на нейното оглашение, приехме Свето Кръщение. След 1999 г. трудовият ми път продължи извън страната. Отново последвах сестра си, която вече работеше в Германия, и останах там общо 2 години без възможност за удължаване на документите за пребиваване. За щастие, след това имаше спогодба за работа в Швейцария в гастрономичния сектор. Пак сестра ми замина първа за Швейцария. С вече добрите си немски познания, успях чрез интернет да намеря работно място на Цюрихското езеро, където останах да работя 18 месеца. Изключително съм благодарна на господата Волфганг Ямбор и Фелипе Келер за дадената възможност. Те не се измориха да отговарят на безбройните ми въпроси, свързани с работата и осигуриха прекрасна работна атмосфера, в която всичко работеше като по часовник и съвсем непринудено. След като свърши трудовият ми договор, работодателят опита да се пребори със закона за удължаване на договора, но поради българския ми произход и тогавашните условия, се оказа невъзможно. Отново потърсих начин да замина и двете със сестра ми намерихме работно място в северна Италия. След либералните държави Германия и Швейцария, свикнали отдавна с присъствието на различни националности, в Италия се срещнахме с един ясно изразен расизъм, отгледан в планината сред затворените общества.

В северна Италия - провинция Болцано, заради смесения район между Австрия и Италия, с постоянство и търпение се запознах с италианската и регионалната кухня, които вече владея много добре. С добавка от лично творчество и стил, който разработвам с години, радвам гостите в хотелите, където работя като главен или помощник-главен готвач.

Омъжена съм за българин и имам прекрасна дъщеричка, която се казва Йоана Матеа. Мечтая да се върна в България и да имам близо до себе си приятелите, които много обичам и без които нищо нямаше да е същото. Свидетелство за една заедност през годините е, че виждам младежа във всеки от тях с вече дообогатен семеен статус, множество народени деца, които сега изграждат своята личност и литургично единство. Това ме кара да мечтая още по-бързо за добрия край на едно дълго начало.

Филе от Лаврак в пергаментова хартия с варени картофи и запечен домат

Може да се използва и друга риба според предпочитанията на всеки, моята препоръка е да се използва филе, което има по изразен вкус, като лаврак, ципура, калкан и др.

Необходими продукти за 4 порции:

2 по-големи риби лаврак или 4 филетирани половини

1 лимон

Парченце корен от джинджифил (по желание)

4 дафинови листа

Китка пресен босилек

Скилидка чесън

1 лъжица каперси, малки

60 мл. зехтин

Около 50 гр. маслини без костилка

За гарнитурата:

 4 картофа

 2 домата

1 с. л. галета

Няколко ядки от лешник, орех или  шишаркови семена

1 с. л. настърган пармезан (може да се избегне в постите)

4 листа пергаментова хартия или тънка хартия за печене

Начин на приготвяне:

Почистваме рибата от вътрешностите, и филетираме по дължина, режейки над костта от главата към опашката. След отделянето на филето се отстраняват внимателно костите от „гърдите“ като внимателно се изрязва непосредствено под тях така, че да виждате ножът да прозира, след което филетата се измиват. Целта е да се запази максимално рибата, без да се изхвърля от нея. 

Пестото се подготвя ето така:

В блендер поставяте 2-3 с. л. зехтин, ядките, босилека, скилидка чесън и щипка сол, след което смилате всичко до получаване на еднородна зелена смес.

Маринатата за рибата се приготвя по следният начин:

Нарязвате на кръгчета маслините, добавяте каперсите, настъргвате с ренде малко джинджифил на най-ситното, добавяте зехтина и 1 ч. л. от пестото и разбърквате сместта. Подготвяте филетата, овкусявайки с малко сол и сок от лимон. След това поставяте филето във всеки от листовете хартия и покривате филетата с равна част от сместта с маслините, добавяте и по 1 дафинов лист отгоре. Завивате така че да се оформи джоб над рибата за да се задуши от парата по време на печене във фурната. Рибата се пече около 15 мин. в загрята фурна на 170 градуса.

Разрязвате доматите на 2 и подрязвате капаците така че да легнат добре на дъното на тавата. Върху разрязаните половини слагате останалото песто, премесено с малко галета и пармезан. Запечете доматите в тавата до рибата, но ги прибавете тогава, когато остават около 7-8 мин до края на печенето на рибата.

Почистените картофи  нарежете на точни кубчета от 2 сантиметра и подгответе в тенджера за варене в леко подсолена вода. Включете картофите едновременно с фурната, те ще се сварят, докато рибата ви е готова, за да можете да сервирате едновременно. Можете да поръсите със ситно нарязан магданоз в зехтин. Може би някои от вас ще приготвят рибата по този начин на големият празник Никулден. Пожелавам ви успех.

Още рецепти от Галина вижте в канала ѝ в YouTube:

Още по темата
Още от Култура

Паисий

19.06.2022 г. | Иван Вазов | Култура

През 2022 се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Църковният славянски език

11.05.2022 г. | Борислав Аврамов | Култура

В човешката история няма друг книжовен език, който да е създаден специално за християнска проповед и молитва. Той е създаден от Църквата и за Църквата, с молитва и за молитва и проповед на Евангелието. От раждането си той е християнски език...

Немногословен ерудит

06.02.2022 г. | доц. д-р Нели Костова | Култура

Цариградският патриарх Фотий е първият средновековен библиограф и може би първият рецензент с света. Основание за тази оценка е съчинението му „Мириобиблион” - опис и анотации на прочетени от него книги...

Какво се случва в центъра