Духовно просветен център

Енорийската детска школа „Кандилце” откри учебната година

07.10.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 6 октомври се подновиха заниманията в Енорийската детска школа „Кандилце” към храмовете „Св. Николай Чудотворец” и „Св. Архангел Михаил” във Варна. След неделната св. Литургия на двора на някогашното Първо българско училище в града беше отслужен молебен и водосвет за децата и техните учители и родители – да бъде благословено от Бога това общо дело в енорията. Именно общо дело на всички нарече иконом Василий Шаган грижата ни за децата – с внимание и отношение, за да се почувстват те част от голямото семейство на Църквата. Децата се учат много по-добре от това, което им показваме, отколкото от това, което казваме. Ако видят у нас добър пример, ще го приемат и в своя живот. Не можем да разчитаме на това, че някой с думи ще научи децата ни как да бъдат християни. Примерът на родителите и на хората в енорията е много по-сигурен учител. Затова трябва да внимаваме какво им показваме.

Неговите думи потвърдиха и учителите в детската школа, които поканиха всеки от родителите да участва в заниманията и да привнесе с нещо към общата грижа за възпитанието на децата в Църквата. Разговорите за Бога не бива да са „запазени” единствено за неделния предиобед. За да стане вярата част от живота на детето, тя трябва да е част от живота и културата на семейството му и средата, в която то расте. И тъкмо такива се очаква да бъдат и заниманията в енорийската школа – всеки да предаде от своите знания и умения, от дарбите, с които Бог го е надарил, и професията, която упражнява. И разбира се – общи пътувания, които струват повече от всеки урок в училище, които сплотяват и проправят пътя на приятелствата и причастността един съм друг.

А на децата, които повече обичат и разбират нагледността, отец Василий каза и показа по друг начин своята проповед. Той откъсна клонче от едно прецъфтяло и повехнало цвете в градината и го даде за пример как всичко в света край нас е временно и рано или късно стига предела на своите жизнени сили, повяхва и отмира. Само човекът, – каза той, не е сътворен от Бога така, да живее временно. Бог, Който няма начало и няма край, Който е вечносъществуващ, го е сътворил по Свой образ и подобие – да живее вечно. Човек, който вярва и се уповава на Бога, който следва Неговите заповеди и се старае да не отпадне от Божията любов, дори в старостта си не унива, като повехнало цвете, а има радост. Защото който има надежда за вечен живот с Бога, той не губи радостта си никога. Именно такава вяра и надежда и упование на Бога пожела на децата отец Василий – да търсят в живота си не временното и бързо преминаващото, а ценното и вечното. Така винаги ще имат радост и ще бъдат под покрова на Божията любов.

Разбира се, възникнаха някои въпроси от страна на детската аудитория, като например: Как да разбираме това, че Бог няма начало и няма край? Това, – каза отец Василий, е трудно за разбиране не само за децата, но и за възрастните, защото ние се опитваме да разберем божественото с нашите човешки представи, а това е невъзможно. И в такъв случай може да ни помогне нашата вяра – да се доверим и повярваме на това, което е казано в Светото Писание за Този, Който създаде целия свят и го сподели с нас, Който от любов към нас даде Своя Син като жертва за нашето спасение, за да може и ние да вкусим от възкресението и вечния живот, за който пък е казано, „че е ден невечерен”, ден, който не свършва, не настъпва нощ – нещо също трудно за разбирате от хората, но напълно възможно за Бога… Последните думи зарадваха извънредно някои съобразителни слушатели, които откриха едно голямо преимущество на Божието царство – „Аха, значи там няма да ни карат да спим!”

След този сериозен богословски разговор програмата придоби по-разчупен характер. Нашата малка поетеса, Андрея, прочете своето последно стихотворение, посветено на отминаващото лято, и всички дружно попяха любими песни и похапнаха от вкусната празнична почерпка.

Заниманията в школата ще започнат на 13 октомври от 11.15 ч. в двете зали на Духовно-просветния център, както и досега, в две паралелни групи – на малките (до 9 г.) и на големите (от 10 г. навършени). Малките ще продължат да се запознават с важните събития от Стария Завет, а големите ще обърнат повече внимание на евангелските истории, и по-точно – какво отношение имат те лично към всеки от нас.

Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра