Екскурзия до Плиска по проекта „Ваканционна школа към Първо българско училище във Варна”

29.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

През 2015 г.  ДПЦ „Св. Архангел Михаил” продължава работата по проекта „Ваканционна школа към Първо българско училище във Варна” по Програмата на Община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи. Участници в проекта са деца и младежи от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда” – Варна, и учители от варненски училища.

Нашата цел е да повишим възможностите за интеграция и реализация в обществото на децата в неравностойно положение, с които работим. Искаме да стимулираме и развием познавателните им интереси, творческите и интелектуалните им способности, и  като цяло, да помогнем на децата да осмислят и уплътнят свободното си време през лятната ваканция. Затова сме насочили усилията си към дейности, които запознават  децата и младежите със среда, различна от тази, в която живеят. Организират се занимания по изобразително и приложно изкуство, а също и занимания с отделни деца с пропуски в знанията и уменията, усвоявани през учебната година. Преподавателите работят с малки групи от 5-6 деца, а методите им са основани на принципа „играейки, се учим” – така по-лесно се преодоляват непостоянството и липсата на мотивация при учене, характерни за деца, растящи без родител или близък възрастен, който да ги стимулира в учебния и възпитателния процес.

През четирите години съвместна работа участниците в проекта се сближиха, изградиха отношения, между децата и възрастните има доверие, споделят и разговарят и с радост очакват следващата среща. Посещенията в ДПЦ „Св. Архангел Михаил”, включването на децата в дейностите на Центъра, или на градско ниво, дава възможност те да общуват в среда извън институцията, в която растат, и да се срещат със свои връстници, с различни интересни събеседници, да попадат в различни житейски ситуации.

На 28 юли по проекта се проведе учебна екскурзия до първата българска столица Плиска. Разгледахме Голямата базилика, крепостта и музея. Припомнихме си изучаваното по история и роден край, но вече от мястото на събитията. Разговаряхме с археолозите, които работеха в комплекса, и децата имаха възможност да се докоснат на практика до тяхната работа и да добавят това към своя опит. Голям интерес предизвика и прабългарската юрта, а накрая поиграхме, но и научихме нещо ново в Двора на кирилицата.

Смятаме, че подобни екскурзии в града и извън града разширяват общата култура на децата, техните знания и кръгозора им. А това ще помогне да изградят в себе си по-високо самочувствие и самооценка и по-лесно ще се интегрират в живота на обществото след време.

Друго събитие по проекта - тук.

Още от Какво се случва в центъра

МИСЛЕНЕТО – СЕБЕИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ САМОРАЗРУШАВАНЕ - 2

24.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как изкривената представа за нас самите, за света и другите около нас ни прави изключително уязвими и ни кара да прибягваме към дисфункционални защитни поведения, които разрушават отношенията ни с околните?

Три вечери от програмата „Семейството е свято”

19.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Дните, посветени на Деня на християнското семейство продължават, заповядайте и на останалите лекции от програмата. А на 21-ви да се съберем в храма на Божествената св. Литургия, за да празнуваме цялата Църква

МЛАДЕЖКИ ОРАТОРСКИ ФОРУМ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” - 2017

19.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежкият ораторски форум на Варна се събира за своето трето издание. В него могат да се включат ученици от варненските гимназии и да покажат своето ораторско майсторство по познатия регламент.

Какво се случва в центъра