Една година с „Вярата на фокус”

30.12.2020 г.
Фотокурс Вярата на фокус - arhangel.bg
Автор: Архангел.бг

През 2020 г. към дейностите на Духовно-просветния център за работата с младежите се добави курсът по фотография „Вярата на фокус”. Освен овладяване на фотографски умения той си постави още една главна цел – да покаже чрез средствата на творческата фотография богатата духовна култура на Православната църква и същността на православната вяра.

В условията на извънредно положение в страната заради пандемията от корона вируса курсът стартира дистанционно в началото на м. май. След отмяната на карантината заниманията продължиха в Духовно-просветния център до края на м. ноември. Следвайки набелязания учебен план, бяха проведени 30 урока. Една трета от учебния материал беше теоретична, а в останалото време курсистите прилагаха и развиваха своите практически умения под напътствията на Мария Тодорова, ръководител на курса.

Портрет, Пейзаж, Репортаж, заснемане на различни места при различни обстоятелства. Незабравим ще остане урокът по нощна фотография на нос Калиакра, а също и посещението в комплекса Евксиноград, където учениците запечатаха с фотокамерите красотата на двореца, неговата впечатляваща архитектура и парка, останките на древната крепост и манастира, морския пейзаж. Курсистите взеха участие и в много от дейностите, които се проведоха в Духовно-просветния център, и уловиха много вълнуващи и важни моменти от детския пленер, курса по иконопис, младежкия форум, поклонническия поход до Рилски манастир, музикалния семинар в гр. Каварна и др. Може да разгледате постиженията на младите фотографи във фейсбук страницата на курса – Тук.

Запомняща се за младежите ще остане и срещата с иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център който ги провокира със своите размисли по темата: „Философия на образа във фотографията” (Вж. Тук). Много от тях след това споделиха, че до този момент дори не са мислили за това, какво всъщност е човекът, като творение на Бога по Негов образ и подобие. Че човек не е само разумно същество, а е една изключително сложна личност, с много други дадености освен разум. Че у всеки е заложено чувство за справедливост и любов, но за да искат да бъдат обичани, трябва да се научат първо те да обичат, и трябва да се замислят повече не само върху действията си, а и върху техните последствия. И най-вече много да внимават каква храна дават на тялото и душата си, защото тя определя какви ще бъдат и като хора – както приема на полезна храна ни носи здраве, така и каквото приемат сетивата ни, с това са изпълнени душите ни. Впечатли ги и съветът, който им даде свещеникът във връзка с фотографията – че за да направят хубав портрет, трябва да се опитат да опознаят модела; да се научат, докато снимат, да уловят човека под влияние на чувствата и да разкрият най-красивото в него.

Така фотографията като изкуство се оказа възможност за младежите да опознаят по-пълноценно света, в който живеят, но също така – да опознаят по-добре и себе си. Фактът, че само 12 от всички записали се в началото стигнаха до финала, означава, че да снимаш, е нещо повече от това, да натискаш спусъка на фотоапарата. Учейки се да фотографира, човек постепенно се усъвършенства – придобива нови творчески умения, тренира способността да се концентрира, да анализира ситуацията, да взема правилни и бързи решения, развива умение за работа в екип, с постоянство и търпение се труди, да постига добри резултати. Постепенно заниманията научиха курсистите да планират сами дадена фотосесия, следвайки схемата: идея – реализация - обработка - презентация. А резултатите са налице. За финала на курса всеки подготви индивидуално фотопрезентация на тема „Нашият живот в условията на изолация”. Накрая беше изработено портфолио с най-успешните в техническо отношение и откъм съдържание фотографии на участниците (вж. Тук). За съжаление това също се случи дистанционно, в условията на отново наложени противоепидемични мерки.

Независимо дали ще продължат да се развиват професионално във фотографията, или за тях тя ще остане само хоби, придобитите знания и качества със сигурност ще бъдат полезни на младежите за цял живот. И дано винаги се ръководят от девиза на фотокурса: „Човешкото сърце и душа са истинският обектив на фотоапарата” (Юсуф Карш)

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)