Един за всички, всички за Един

08.08.2020 г.
Автор: Борислав Аврамов

Младежко поклонническо пътуване до Рилския манастир

От 2010 г. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ежегодно организира поклонническия път „Рилският чудотворец” – пешеходен поход от София до Рилския манастир, който се провежда от 1 до 6 август. Съорганизатор на поклонението е Софийската света митрополия. Маршрутът минава през планините Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила. Събитието се организира според поклонническите традиции на Православната църква – с носене на хоругви и икони, с постоянна молитва и песнопение по време на поклонението.

За пета година в поклонническия път „Рилският чудотворец” участва и група от Варна. 30 младежи и ученици и 10 възрастни се включиха в последните два дни от похода и в празничната служба за Преображение Господне в Рилския манастир. Мнозина се причастиха, а двама младежи участваха като иподякони в светия олтар по време на св. Литургия, която отслужи игуменът на Рилския манастир, Преосвещеният епископ Евлогий.

В разговор с младежите от Варна в двора на Рилския манастир протосингелът на Софийска св. митрополия, архимандрит Василий се обърна към тях с думите:

„Скъпи деца, бъдете добри, пазете чистотата си, пазете се от греха. Четете много, за да придобивате знание. Колкото по-знаещ е някой, толкова по-ценен е той и толкова повече се издига в обществото. Ако можех да върна времето и съм на вашата възраст, нямаше да изпускам книгата от ръце. Също така бъдете жизнерадостни, радвайте се на детството си и не бързайте да се големеете (да се правите на големи). Запомнете, че крачка назад не винаги е отстъпление, а може да бъде засилване за по-добър старт.”

Незабравими ще останат 9-часовият преход от хижа „Рилски езера” до Рилския манастир и поклонението пред мощите на преподобния наш отец Йоан Рилски. Слава Богу, че за поредна година се сподобихме да вървим по духовните и земните стъпки на нашия небесен закрилник!

По неговите молитви Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Снимките от похода са на участници във Фото курса „Вярата на фокус  – вж. в ГАЛЕРИЯТА

Още от Коментар

Защо честваме св. Архангел Михаил?

07.11.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Защо отдаваме такава почит на св. Архангел Михаил? Ако чествахме някой свят човек, е нормално – защото искаме да му подражаваме, да станем като него... Ала защо искаме да бъдем като Архангел Михаил, след като той е Архангел – небесна сила?

Не е ли по-достойно да изкараме празника на будителите като си задаваме въпроси, а не като повтаряме готови отговори?

01.11.2021 г. | Бойчо Бойчев | Коментар

За този ден, за будителите и за тяхното дело, е казано и написано толкова много, че сякаш всяко ново казване и писане са обречени да останат в руслото на омръзналия ни приповдигнат тон. Баналните високопарни изрази, заучена празничност на „официалните лица”...

Зографските мъченици, етюд

10.10.2021 г. | Благой Бойчев | Коментар

Ако тези монаси дойдат сега, дали ще видят в мен тази радост, която ни завещаха, или ще срещнат само злоба, отчуждение и малодушие. И това ли искат да видят зографските мъченици – как ние защитаваме православието с омразата си към другите и мислим това за любов към Бога?...

Какво се случва в центъра