Духовно просветен център

Един за всички, всички за Един

08.08.2020 г.
Автор: Борислав Аврамов

Младежко поклонническо пътуване до Рилския манастир

От 2010 г. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ежегодно организира поклонническия път „Рилският чудотворец” – пешеходен поход от София до Рилския манастир, който се провежда от 1 до 6 август. Съорганизатор на поклонението е Софийската света митрополия. Маршрутът минава през планините Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила. Събитието се организира според поклонническите традиции на Православната църква – с носене на хоругви и икони, с постоянна молитва и песнопение по време на поклонението.

За пета година в поклонническия път „Рилският чудотворец” участва и група от Варна. 30 младежи и ученици и 10 възрастни се включиха в последните два дни от похода и в празничната служба за Преображение Господне в Рилския манастир. Мнозина се причастиха, а двама младежи участваха като иподякони в светия олтар по време на св. Литургия, която отслужи игуменът на Рилския манастир, Преосвещеният епископ Евлогий.

В разговор с младежите от Варна в двора на Рилския манастир протосингелът на Софийска св. митрополия, архимандрит Василий се обърна към тях с думите:

„Скъпи деца, бъдете добри, пазете чистотата си, пазете се от греха. Четете много, за да придобивате знание. Колкото по-знаещ е някой, толкова по-ценен е той и толкова повече се издига в обществото. Ако можех да върна времето и съм на вашата възраст, нямаше да изпускам книгата от ръце. Също така бъдете жизнерадостни, радвайте се на детството си и не бързайте да се големеете (да се правите на големи). Запомнете, че крачка назад не винаги е отстъпление, а може да бъде засилване за по-добър старт.”

Незабравими ще останат 9-часовият преход от хижа „Рилски езера” до Рилския манастир и поклонението пред мощите на преподобния наш отец Йоан Рилски. Слава Богу, че за поредна година се сподобихме да вървим по духовните и земните стъпки на нашия небесен закрилник!

По неговите молитви Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Снимките от похода са на участници във Фото курса „Вярата на фокус  – вж. в ГАЛЕРИЯТА

Още от Коментар

Младежки музикален семинар в Каварна

13.09.2020 г. | Архангел.бг | Коментар

Какво ни събра? Музиката като начин да изразим вярата си и да общуваме помежду си и с Бога. Първи опити в псалтикийното пеене, първа изява пред публика, много преживявания - така завърши Летният младежки форум-2020.

С освещаване на иконите завърши майсторският клас по иконопис за деца

04.09.2020 г. | Архангел.бг | Коментар

Резултатът от труда на децата е факт. На св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в неделя бяха осветени иконите на малките иконописци, а иконом Василий Шаган награди с Диплом всеки от участниците в майсторския клас „Образът на Пресвета Богородица”...

Какво правим в Църквата?

17.06.2020 г. | архимандрит Андрей Конанос | Коментар

Това, което правим в Църквата, не е нещо моментно, то ни докосва и впоследствие. Ти си мислиш, че това, което си взел, изчезва, но семето попада в душата ти и не след дълго, Бог знае колко, то започва да работи вътре в тебе...

Какво се случва в центъра