Два дни с младите оратори на Варна

14.12.2017 г.
Автор: Архангел.бг

На 11 и 12 декември в Духовно-просветeн център „Св. Архангел Михаил” се проведоха финалите в двете възрастови групи на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. Той се провежда за трети път, а тази година в него се включиха 7 варненски училища с общо 28 участници за финалите. И така подготвени, че журито беше доста затруднено да отличи само трима победители. А то беше в състав: иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център, Веселина Божинова, главен редактор в Радио Варна, Жанета Магдичева от Дирекция Образование и младежки дейности на Община Варна и Румяна Рашкова, сътрудник на сайта на центъра - arhangel.bg. Всеки участник представи една от двете речи, с които се е явил на училищния кръг – за ролята и значението на християнството днес или свободна тема.

Безспорен победител за журито в старшата възрастова група (10-12 кл.) беше Ребека Алтунян от МГ „Д-р Петър Берон”, която говори по темата: „Християнството и ролята на Църквата в 21 век” и показа завидно умение да подкрепя мислите си както с примери от живота край нас, така и с цитати от Писанието. И няма съмнение за реалната преценката на журито, защото самите участници също избраха Ребака за свой победител. Втората награда отиде отново при представител на МГ – Тихомир Тодоров, който изказа своята позиция за книгите и четенето, а третото място заеха двама участници с равен брой точки – Пламен Дяков с реч за поручик Димитър Списаревски и Константина Георгиева с темата „Гарнизонната любов на Вапцаров” – и двамата от Първа езикова гимназия. Победители на публиката в тази група станаха Тихомир Тодоров от МГ и Стелияна Ботева от ПГ по туризъм.

На 12 декември в младшата възрастова група (8-9 кл.) на финала се явиха седем млади оратори от три училища, но местата бяха не по-малко оспорвани. Към журито в този ден се присъедини и Десислава Неделчева, филолог и литературен критик. Първата награда получи Йоанна Габровска от СУЕО „А.С. Пушкин”, която с ирония и самокритика говори за интровертите. Второто място си разделиха двете представителки на Варненската търговска гимназия – Цвета Тодорова и Кристина Минчева. Третата позиция заеха отново двама млади оратори, но от СУЕО „А.С. Пушкин” –Александър Гюров и Тодор Тачев. От същото училище беше и победителят на участниците – Момчил Йорданов. Наградата на публиката в тази група отиде при Кристина Минчева от ВТГ.

Въпреки че не заеха призови места, изключително впечатление оставиха у всички представителите на ПГ по електротехника, които разчупиха стереотипа, че техническите натури не блестят със словесни умения. Точно обратното видяхме ние и сме благодарни, че имахме тази възможност. Благодарим също така и на Изабела, която сама защити честта на Хуманитарната гимназия, както и на всички други момчета и момичета, които се подготвиха и смело и вдъхновено представиха своите речи, макар и да не достигнаха до първите маста. А темите бяха най-разнообразни: „Самочувствието”, „Евтаназията”, „Добротата”, „Любовта, изразена чрез танца”, „Тероризмът”, „Музиката”, „Гибелта на Европа и европейската култура и цивилизация”, „Кибернетиката”, „Кирилица или латиница”, „Любовта между мъжа и жената” и още много други.

Награди имаше за всички - освен специалните, за първите три места, всеки получи грамота със знака на Ораторския форум и книги и списания, осигурени от фондация Комунитас и Духовно-просветния център. Тази година подаръци имаше и за учителите, помогнали при подготовката на младите оратори - Библия и грамота „Учител - вдъхновител”.

В своето обръщение към  младите оратори председателят на журито иконом Василий Шаган каза: „Радвам се, че присъствам на едно уникално събитие от гледна точка на това, че ви се дава възможност да защитите своите тези по въпросите, които ви вълнуват в едно свято място от историята на Варна – Първото българско училище в града и първия храм, в който се е служило на български език. Имаше речи, които наистина трогнаха журито. А когато един млад човек трогва с думите си, той може да намери и добра почва за тях– те да стигнат до умовете и сърцата на хората. И именно така трябва да подготвяме речите си – освен изкусни от езикова гледна точка, те да носят нашето лично убеждение и да са казани с любов към хората, на които говорим. Благодаря за вашата смелост, за вашата решителност и ви пожелавам да дерзаете и един ден да успеете така яростно да защитавате своите житейски принципи. Да си яростен, няма нищо общо с омразата, а е свойство на човешката душа и означава решителност да защитаваш добродетелите в себе си и в които вярваш. Нещо, което днес показахте, като искрено защитавахте своите тези. Надявам се и догодина да ви видим с още по-решителни речи. Нека ви вдъхновява нашият патрон св. Климент Охридски и Божието благословение да ви помага!”
До нови срещи!

Снимки - в Галерията.
Видео - в YouTube канала Архангел.бг Варна

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра