Духовно просветен център

Споделяне на добри практики в преподаването на Религия-Православие

13.02.2020 г.
Добра практика от работата на енорийската детска школа Кандилце (архив, arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Конкурс за добри практики в преподаването на Религия-Православие в рамките на Националната конференция на тема „Хуманизъм и вяра”- областен кръг.

В събота в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна ще се проведе първият (областен) етап  от Националната конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя се организира от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители и има конкурсен характер. Областното представяне във Варна се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Пряк организатор и водещ на събитието ще бъде г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Варна.

В първия кръг ще се представят учители и ръководители на групи, в които се изучава православно християнство под някаква форма в детските градини или в училищата на областта, в школи към ЦПЛР-ОДК Варна, както и учители в енорийските центрове и църковни училища. Задачата е те да споделят добри практики от своята работа в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Според регламента, изпратен от организаторите, участниците ще бъдат разпределени в няколко групи: детска градина, начален етап, прогимназиален етап, гимназиален етап. Регионално управление на образованието ще определи жури с участието на представители на РУО-Варна и на Варненска и Великопреславска св. митрополия, което ще оцени представените добри практики и ще номинира по една практика от група.

През март ще се проведе вторият етап на конференцията, на който във Варна ще се явят отличените добри практики на учители от региона. Най-добрите от тях ще участват във финалния етап в София през месец април.

Според организаторите, целта на Националната конференция е да се разпространят добрите практики в духовното и нравствено възпитание, за да достигнат до всички, които искат да се занимават в тази област. Хубаво е обаче да се помисли и как те да стигнат до родителите, от които зависи записването на децата в групите за изучаване на християнски ценности и традиции. Защото, докато това обучение е в раздела на избираемите предмети, ефективността му по-скоро остава в сферата на добрите пожелания.

Още по темата
Още от Събития

Търпение и надежда, която не посрамя (Рим. 5:5)

19.03.2020 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Събития

„Искрено се обръщаме към по-възрастните членове на епархията: изпълнете призива на лекарите и си останете вкъщи. Отдайте се на домашната молитва” - обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и миряните

Тодорова събота

07.03.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Неделя Сиропустна - на всеопрощението

01.03.2020 г. | протойерей Александър Шаргунов | Събития

Ние живеем в свят, където се прави всичко, за да се отмени в масовото съзнание самото понятие за грях, като по този начин се отменят Божиите заповеди и нравственият закон. Ако няма нравствен закон, не съществува и грехът. И тогава е неразбираемо за каква прошка може да става дума.

Какво се случва в центъра