Дневник на послушника Николай Беляев (преподобния оптински старец Никон)

30.08.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Новата книга на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски”, с. Скрино – „Дневник на послушника Николай Беляев (преподобния оптински старец Никон)” – вече може да намерите и в книжарница „Благослов” във Варна.

Заглавието на изданието ясно ясно насочва читателя какво може да очаква, зачитайки се в него. В книгата са публикувани три тетрадки от записките на младия послушник Николай Беляев, които може би ще помогнат на читателите да намерят отговорите на много въпроси от духовния живот. Как се става послушник в скита „Св. Йоан Предтеча” на Оптинския манастир под духовното наставничество на преп. Варсануфий Оптински? Какви са правилата на вътрешния живот на скитската обител? Какво може да очакват желаещите да поемат по пътя на монашеското послушание? Всеки ред открива много мъдрост, споделени преживявания и осъзнати истини за вярата.

От пояснението на руския издател става ясно, че настоящото издание на Дневника за пръв път включва пълния му текст без съкращения, като в процеса на подготовка на ръкописа са изследвани и сравнени всички известни до този момент варианти на текста, за да бъдат избрани най-точните от тях. Незначителните редакторски уточнения са дадени в квадратни скоби. Освен това текстът е придружен от коментари, съставени по спомените на Иван Беляев, брат на отец Никон, поместени в края на книгата. В бележките накрая са приведени кратки биографични сведени за лицата и информация за историческите събития, споменати в Дневника, както и разяснения на редица спорни въпроси от църковния и обществения живот.

Книгата се издава с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет и благочестиви православни християни.

В анонс публикуваме предговора към книгата и откъс от Първата тетрадка на Дневника:

ПРЕДГОВОР

Веднъж през зимата на 1907 г. в Оптинския Скит се вмъкнали дошлите от Москва двама младежи – братята Николай и Иван Беляеви. Те се отправили при началника на скита, Стареца Варсануфий, за да получат благословение от него да послужат на Господа в монашески чин.
Единият от тях, Николай, весел и жизнерадостен, със своята чиста душа веднага привлякъл вниманието на скитоначалника. Старецът Варсануфий сякаш предвидял с духовните си очи, че в лицето па този младеж ще намери своя достоен бъдещ приемник.
Действително, скоро Николай, бъдещият йеромонах Никон, станал най-близкият, любим ученик и съратник на Стареца. А впоследствие, въпреки своята младост, йеромонах Никон и сам станал старец, наставник на Божиите чеда.
След постъпването си в Оптина Пустиня Николай Беляев в продължение на три години (от 1907 до 1910 г.) водел, по благословение на стареца Варсануфий, духовен дневник, който сега предлагаме на нашия читател. Дневникът е особено интересен с това, че наред с искреното, живо описание на живота в Скита, разгръща пред нас и духовния живот на великия Оптински старец Варсануфий; защото послушник Николай подробно, с любов, е записвал в Дневника всички негови беседи и наставления.
Дневникът разкрива как постепенно протича духовното израстване на младия послушник, истински предан ученик на Стареца, и ни помага да разберем колко голямо е значението на духовното ръководство на стареца в делото на човешкото спасение.

Из „Тетрадка първа”:

1907 година 

28-29 януари 
Сега за пръв път имам намерение сериозно и осмислено да говея. Сега сякаш за пръв път разбирам цялата необходимост, цялата святост, цялото величие на тези две Тайнства: покаянието и причастяването с Тялото и Кръвта Христови. Всички пророци, апостоли и Самият Христос, Спасителят, както и Неговият Предтеча – Йоан Кръстител, са започвали своята проповед с думите: Покайте се. (Вж. Мат. 3:1-2; Марк. 1:15) 
Тежко е, когато съвестта е нечиста, когато осъзнаваш, че си виновен. Необходимо ни е веднага да се покаем, да осъзнаем своите грехове. Ако изкажем всичко, което ни тежи, ще ни стане по-леко. А изповядването на нашите грехове ще приеме Сам нашият Господ Иисус Христос. Той е милостив, Той ни обича, Той има власт да ни прости греховете. Той ще ни освободи от ужасното бреме на греха, ще успокои нашата съвест и ще ни подкрепи. Ето какво ни дава това Тайнство -- но само в случай, че искрено осъзнаем, че сме виновни, искрено се каем за своите грехове и се надяваме на Божията милост, защото Той приема всеки грешник, дори и най-ужасния, който буквално е затънал в грехове – стига само да бъде смирен по сърце, да осъзнае своята виновност и да дойде при Христос с покаяние – не показно, външно, а искрено. Ето, ако така гледаме на покаянието, то, пристъпвайки към него, ще можем да осъзнаем цялото величие на това Тайнство и да се подготвим за него по подобаващ начин. (...)

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра